Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met orzo
Afdrukken

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Gang Hoofdgerechten
Keuken Griekenland
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 6 personen

Ingrediƫnten

Gehaktballetjes

  • 1 kg lamsgehakt
  • 100 gram feta
  • flinke handvol kalamata olijven ongeveer 15
  • 50 gram pijnboompitjes geroosterd
  • 75 gram donkere rozijnen
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 el komijn
  • 1 el kaneel
  • 2 el oregano
  • 1 ei
  • peper
  • zout

Tomatensaus

  • 2 rode uien
  • 1 kg trostomaten of romatomaten
  • 1 el komijn
  • 2 el kaneel
  • 1 el oregano
  • 1 lamsbouillonblokje of runderbouillonblok
  • kopje rode wijn
  • 500 gram orzo

Instructies

Gehaktballetjes

  • Snijd de feta, olijven, rozijnen en pijnboompitten fijn en meng dit samen met de geperste knoflook, kruiden, peper, zout en het ei door het gehakt. Meng goed en maak hier kleine balletjes van. Dek ze af met plasticfolie en zet in de koelkast. Hoe langer je ze koelt, hoe makkelijker je ze straks kunt bakken.

Tomatensaus

  • Maak de rode uien schoon en snipper deze. Fruit de ui in een klein scheutje olijfolie in een wokpan. Snijd de tomaten grof en voeg deze toe. Voeg nu ook de kruiden, het lamsbouillonblokje en de rode wijn toe. Laat dit met het deksel op de pan tenminste 20 minuten pruttelen. Bak ondertussen de gehaktballetjes (zonder olie!) rondom bruin. Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat dit nog 10 minuten zonder deksel pruttelen zodat de saus indikt. Nu kun je ook de orzo koken. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Lekker met tzatziki.