Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met orzo

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Ik houd van de Mediterraanse keuken. De Griekse is daar een mooi voorbeeld van. Grieks eten bevat vaak mooie combinaties van zoet, zuur en zout. In dit gerecht zie je bijvoorbeeld zoete smaken van de kaneel, tomaten en rozijnen die heerlijk combineren met de zoute smaken van de feta en de olijven. Deze combinatie wordt vervolgens heerlijk afgemaakt door de notige smaak van de pijnboompitten. Al met al een heerlijk gerecht dus!

En heb je wel eens orzo gegeten? Dit lijkt op rijst, maar smaakt eigenlijk meer naar pasta. En het smaakt heerlijk bij een rijke tomatensaus als in dit gerecht! Zeker eens proberen dus. De grotere supermarkten verkopen orzo, maar je kunt het ook bij de Turkse supermarkt vinden van het merk Ankara.

Ik maakte een heerlijke Griekse salade en tzatziki met lekker veel knoflook bij deze gehaktballen. Maakt het helemaal af!

Dus wil jij je ook even in het mooie warme Griekenland wanen? Deze smaken brengen je daar zeker naartoe 😉 En sluit deze mooie maaltijd bijvoorbeeld eens af met zelfgemaakte hangop, je weet niet wat je proeft!

Smakelijk!

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met orzo
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 1 kg lamsgehakt
  • 100 gram feta
  • flinke handvol kalamata olijven ongeveer 15
  • 50 gram pijnboompitjes geroosterd
  • 75 gram donkere rozijnen
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 el komijn
  • 1 el kaneel
  • 2 el oregano
  • 1 ei
  • peper
  • zout

Tomatensaus

  • 2 rode uien
  • 1 kg trostomaten of romatomaten
  • 1 el komijn
  • 2 el kaneel
  • 1 el oregano
  • 1 lamsbouillonblokje of runderbouillonblok
  • kopje rode wijn
  • 500 gram orzo

Instructies

Gehaktballetjes

  • Snijd de feta, olijven, rozijnen en pijnboompitten fijn en meng dit samen met de geperste knoflook, kruiden, peper, zout en het ei door het gehakt. Meng goed en maak hier kleine balletjes van. Dek ze af met plasticfolie en zet in de koelkast. Hoe langer je ze koelt, hoe makkelijker je ze straks kunt bakken.

Tomatensaus

  • Maak de rode uien schoon en snipper deze. Fruit de ui in een klein scheutje olijfolie in een wokpan. Snijd de tomaten grof en voeg deze toe. Voeg nu ook de kruiden, het lamsbouillonblokje en de rode wijn toe. Laat dit met het deksel op de pan tenminste 20 minuten pruttelen. Bak ondertussen de gehaktballetjes (zonder olie!) rondom bruin. Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat dit nog 10 minuten zonder deksel pruttelen zodat de saus indikt. Nu kun je ook de orzo koken. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Lekker met tzatziki.

2 reacties

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.