Altijd als ik eiwitten over heb is het eerste dat ik denk: meringues maken! Want dat is supermakkelijk en zo lekker! En je kunt er voldoende mee variëren op elke keer wat anders te maken. Eerder maakt ik bijvoorbeeld al een keer roze meringues en deze keer dus met amandelsmaak. En voor de volgende versies heb ik nog veel meer lekkere ideeën!
Wat belangrijk is bij meringues maken, is dat je eiwitten vers zijn, dat je ze mooi luchtig klopt en op een niet te hoge temperatuur bakt. Houd je je aan deze regels, dan worden je meringues mooi bros en knapperig van buiten en zacht en chewy van binnen. Zo vind ik ze in ieder geval het lekkerst!
Ik maak ze vaak gewoon voor de lol, lekker voor bij een kopje thee of na het eten. Eigenlijk gewoon altijd lekker :p Maar je kunt ze natuurlijk ook maken voor een verjaardag of als toetje bij een bolletje vanille ijs. Ook altijd goed!
Smakelijk 😉
Amandelmeringues
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 1 tl amandel aroma
- 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
- 50 gram kristalsuiker
- 50 gram poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 110 graden. Klop (met de mixer) de eiwitten samen met het amandel aroma stijf totdat je een mooie witte massa hebt met stijve pieken. Voeg de vanillesuiker toe en klop totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de kristalsuiker beetje bij beetje toe en klop telkens totdat de suiker is opgelost voordat je nieuwe toevoegt.
- Roer er vervolgens, in 5 losse delen, de poedersuiker doorheen met een spatel. Roer voorzichtig zodat de eiwitten mooi luchtig blijven. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier de meringue in kleine hoopjes op of spuit mooie meringues met een spuitzak. Zet ze een half uur in de oven, als je kleintjes hebt gemaakt. Voor grotere raad ik een langere baktijd tot 45 minuten of zelfs een uur aan. De meringues zijn dan heerlijk knapperig van buiten en zacht en chewy van binnen.