Ik plande weer een avondje met Michelle van Mies’ Winejournal om een lekkere wijn-spijscombinatie te maken! En we besloten deze keer een hoofdgerecht en een nagerecht bij deze heerlijke rode wijn te maken 🙂 Het hoofdgerecht werden deze prachtige Griekse lamsschenkels in tomatensaus. Smaakte heerlijk bij de rode wijn die Michelle hiervoor uitkoos: Old Soul Cabernet Sauvignon
Ik maak wel vaker lam, maar met lamsschenkels had ik eigenlijk nog niet eerder gekookt. In principe niet zo anders dan met bijvoorbeeld lamsbout, maar het ziet er wel echt een stuk leuker uit! Vandaar deze keer eens een heerlijk gerechtje met lamsschenkels.
De lamsschenkels serveerde ik met een heerlijke Griekse stijl tomatensaus. Met kalamata olijfjes, feta en verse oregano. Hierbij serveerde ik orzo en gebakken courgette om ook wat groenten binnen te krijgen. Ook lekker met verse pita om in de saus te dopen!
Smakelijk 🙂
Lamsschenkels in Griekse tomatensaus
Ingrediënten
- 4 lamsschenkels
- peper en zout
- klont boter
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 el kaneel
- 1 tl paprikapoeder
- 0,5 tl kruidnagelpoeder
- 0,5 tl piment
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenstukjes
- 200 ml runderfond
- kopje rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 el gedroogde oregano
Topping
- handjevol kalamata olijven
- 100 gram feta
- verse oregano of peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Deze stap is optioneel. Maak de botjes van de lamsschenkels schoon door het vlees van het bovenste stuk bot af te snijden. Dit afgesneden vlees kun je gewoon nog meebakken.
- Kruid de lamsschenkels (en afsnijdsels) rondom goed met peper en zout.
- Verhit een flinke klont boter in een grote diepe stoofpan met dikke bodem.
- Bak hier de lamsschenkels rondom in bruin. Schep ze vervolgens uit de pan.
- Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Bak de uienringen in hetzelfde bakvet als waar je de lamsschenkels in hebt gebakken.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg de knoflook toe aan de ui in de pan.
- Voeg vervolgens de kaneel, piment, het kruidnagelpoeder en paprikapoeder toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit ook enkele minuten mee.
- Voeg dan het runderfond, kopje rode wijn en het blik tomaten toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg dan de oregano en laurierblaadjes toe. Roer alles nog een keer door en leg de lamsschenkels in de saus.
- Doe het deksel op de pan en stoof de lamsschenkels 3 tot 4 uur in de oven. Bedruip ze om het half uur met de saus.
Topping
- Snijd de kalamata olijven in plakjes en verkruimel de feta.
- Garneer de lamsschenkels met de plakjes olijven, verkruimelde feta en verse oregano en/of peterselie.
- Lekker met orzo en/of versgebakken brood!