Je zou het niet zeggen, maar dit was een maaltijd waarbij ik restjes op wilde maken. Ik had namelijk nog een heerlijke lamsschenkel in de diepvries, dus tijd om daar weer eens iets lekkers mee te maken! Ik besloot me te laten inspireren door de Indiase keuken en gebruikte onder andere (zelfgemaakte) garam masala in dit recept.
Door de lamsschenkels heerlijk lang te stoven valt het vlees uiteindelijk letterlijk van het bot af. Heerlijk mals en zacht lamssvlees in een licht-pittige kruidige saus, klinkt goed toch?
Ik serveerde hier een frisse couscous salade bij, omdat ik dit nog had en hier onder andere komkommer, tomaatjes en feta doorheen roerde om dit ook op te maken. Maar je kunt hier ook gewoon rijst en naan bij serveren om er een volledig Indiaas geïnspireerde maaltijd van te maken! Wat plakjes komkommer van de groenten en je bent klaar 🙂
Smakelijk!
Indiase lamsschenkels met garam masala
Ingrediënten
- 4 kleine lamsschenkels of 2 grote
- 4 el garam masala
- zout en peper
- 2 el ghee of roomboter
- 4 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje gember van ongeveer 2 cm
- 1 el tomatenpuree
- 2 romatomaten
- 1 tl kaneel
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl chilipoeder
- 1 el gemalen komijn
- 1 el gemalen koriander
- mespunt kruidnagelpoeder
- 200 ml yoghurt
- 350 ml vleesfond
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Deze stap is optioneel. Maak de botjes van de lamsschenkels schoon door het vlees van het bovenste stuk bot af te snijden. Dit afgesneden vlees kun je gewoon nog meebakken.
- Kruid de lamsschenkels (en afsnijdsels) rondom goed met de garam masala, peper en zout.
- Verhit de ghee in een grote ovenbestendige stoofpan en bak hier de lamsschenkels rondom mooi goudbruin in. Schep ze vervolgens uit de pan.
- Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Bak de uienringen in hetzelfde bakvet als waar je de lamsschenkels in hebt gebakken.
- Maak de knoflook en de gember schoon en snipper of rasp deze. Voeg toe aan de ui in de pan.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 1 minuutje mee. Snijd de tomaten grof en voeg deze ook toe aan de pan. Roer even goed door.
- Voeg vervolgens alle kruiden toe en bak een paar minuutjes totdat ze beginnen te geuren.
- Voeg vervolgens de yoghurt en de pot fond toe en roer alles goed door. Leg de lamsschenkels terug in de pan en vul aan met water totdat ze nét onder staan.
- Stoof dit in zo'n 3 uur gaar in de voorverwarmde oven. Kijk regelmatig of het vocht niet teveel verdampt is, vul anders aan met nog wat water.