Doe de eidooiers in de kleine kom van de keukenmachine of doe ze in een diepe kom als je een blender gebruikt. Ga je de mayonaise met de hand kloppen? Dan kun je een grotere kom gebruiken. Klop de eidooiers ongeveer een half minuutje in de keukenmachine. Voeg daarna de witte wijnazijn en wat peper en zout toe. Klop dit nog eens een halve minuut door.
Vervolgens ga je beetje bij beetje de maiskiemolie toevoegen. Net zolang totdat je een mooie dikke (maar niet te dikke) mayonaise hebt. Dit doe je eerst door de olie druppel voor druppel toe te voegen (als je met een open kom werkt), vervolgens kun je het middels een straaltje doen, totdat de mayonaise mooi lobbig is.
Gebruik je een dichte kom, voeg dan telkens een eetlepel olie toe, klop even en voeg dan weer een nieuwe eetlepel olie toe. Net zolang totdat de mayonaise mooi dik is. Je hebt nu een mooie zelfgemaakte mayonaise, heerlijk bij zelfgebakken frietjes! Maar je kunt ook andere varianten maken.
Variant 2: Truffelmayonaise
Voeg 1 eetlepel truffelolie aan je basis mayonaise toe en klop dit er goed doorheen. Zo simpel is het: je zelfgemaakte truffelmayonaise. Lekker met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes.
Variant 3: Mosterdmayonaise
Voeg 1 eetlepel zo grof mogelijke mosterd toe en 1 eetlepel fijne dijonmosterd. Goed doorkloppen en je hebt mosterdmayonaise. Heerlijk bij een bitterbal!