Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er dan ook het vanille extract en de hazelnoot praline spread doorheen.
Zeef de bloem en het bakpoeder en mix dit er samen met het zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
Hak de chocolade grof en meng dit ook door goed het koekjesdeeg met een stevige lepel of met de standmixer.
Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm na een uur de oven op 220 graden.
Hazelnootcrème
Maak ondertussen de vulling door de boter, de hazelnoot spread en poedersuiker met een handmixer luchtig te kloppen. Voor een mooie luchtige crème mix je wel 10 minuutjes. Doe de vulling over in een spuitzak.
Koekjes bakken en toppen
Zorg voor voldoende afstand tussen de koeken, want ze zullen in de oven nog uitlopen. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
Haal ze uit de oven. Maak de koekjes wat platter door ze met de bolle kant van een lepel wat platter te drukken en maak ze wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je de topping er op spuit.
Spuit de hazelnootcrème mooi rond op de koeken. Ik gebruik spuitmond 2d voor dit mooie roos-achtige patroon. Bestrooi evt. met wat leuke sprinkles.