530gram(Amerikaanse) patenbloemof andere patentbloem van goede kwaliteit
1elzout
olijfolievan goede kwaliteit
Instructies
Focaccia deeg maken
Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Spatel vervolgens de bloem en het zout erdoor totdat alles net gemengd is. Doe wat olijfolie in een grote kom en stort hier het deeg in. Sprenkel hier ook nog wat extra olijfolie overheen.
Knoop hier een plastic zak (bijv. een grote pedaalemmerzak) omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in 45 minuten tot 1 uur in volume verdubbelen.
Stretch & Folds
Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en besprenkel de bodem van de kom met wat olijfolie. Leg de deegbal vervolgens op z'n kop terug en besprenkel de bovenkant van het deeg en de zijkanten van de kom ook nog met wat olijfolie.
Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 1 uur rijzen.
Bestrooi je werkblad rijkelijk met semolina of bloem en stort het deeg hier op uit. Wrijd je handen weer goed in met olijfolie en trek het deeg wat uit en druk het wat platter met je handen totdat je een mooie ronde focaccia hebt.Let op! Heb je geen pizzaschep, stort je deeg dan op eens tuk bakpapier.
Dek weer af en laat nog 1 uur rijzen. Verwarm na een half uur de oven tot 240 graden. Gebruik je een pizzasteen? Verwarm deze dan mee in de oven. Heb je geen pizzasteen? Doe dan een bakplaat op z'n kop in de oven en warm deze mee op.
Toppings
Tijd om je toppings te kiezen! Voor een 'standaard' focaccia vind ik wat grof zeezout (bij voorkeur piramidezout) en gedroogde oregano lekker. Maar je kunt ook wat experimenteren met bijv. everything but the bagel mix, sesam- en maanzaadjes of zelfs met verse toppings. Denk aan olijven, tomaatjes, mozzarella, maak het zo gek als je wil!
Wrijf je handen weer in met olijfolie en druk kleine kuiltjes in je focaccia deeg. Nu kun je de focaccia rijkelijk beleggen met je favo toppings.
Focaccia afbakken
Verplaats je deeg met behulp van een pizzaschep (of het bakpapier onder je deeg) naar de oven en bak max 20 minuutjes totdat je focaccia mooi lichtbruin en gerezen is. Houd 'm wel goed in de gaten, want elke oven bakt net weer anders. Zeker op zo'n hoge temperatuur.
Focaccia bewaren en serveren
Bewaar je focaccia onder een schone theedoek tot serveren. Heb je over? Geen probleem, je kunt je focaccia prima invriezen voor later! Ontdooi 'm dan en besprenkel met wat water voordat je 'm nog een minuut of 5 opwarmt in de oven. Net zo lekker en vers als de eerste keer!
Serveer met wat goede olijfolie (op smaak gebracht met wat peper en zout), een lekkere truffelmayo of andere lekkere dip naar keuze. Hij heeft niet veel nodig, omdat ie van zichzelf al heel lekker is :)