Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe dit samen met de bloem in een ruime kom. Kneed dit tot een grof kruimeldeeg.
Voeg dan het zout, ei en het water toe en kneed alles tot een stevig samenhangend deeg. Pak in plasticfolie in en leg in de koelkast (voor tenminste 30 minuten).
Topping
Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verhit de olie in een grote wokpan en bak hier de sjalotten in totdat ze net zacht zijn.
Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de sjalotten in de pan en bak ook 1 tot 2 minuutjes mee.
Snijd of scheur de paddenstoelen in plakjes en voeg ook toe aan de pan. Bak totdat al het vocht is verdampt.
Voeg dan de miso, balsamico azijn, vetsin en sojasaus toe. Bak ook weer totdat het vocht hiervan verdampt is en je een mooi relatief droog paddenstoelenmengsel hebt. Breng evt. op smaak met peper en zout.
Galette maken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan mee in de oven, verwarm anders de ovenplaat mee.
Rol het deeg uit tot een mooi dunne plak deeg. je wil 'm echt dun hebben, anders wordt de bodem niet gaar.
Verdeel het paddenstoelen-mengsel over de ronde deeglap, maar houd de buitenkanten vrij, deze moet je straks nog om kunnen vouwen.
Verdeel de geraspte cheddar over de paddenstoelen. Kluts het eitje en bestrijk de dichtgeklapte zijkanten van het deeg hiermee.
Bak de galette in 30 minuten mooi gaar in de voorverwarmde oven, op de verwarmde pizzasteen of bakplaat (op bakpapier).
Garneer de galette met wat rucola, burrata en crispy chili oil