Verwarm de melk tot lauwwarm (niet te heet). Roer hier de suiker en de gist met een vork doorheen. Laat 10 minuten staan totdat je gist schuimt. Schuimt het niet? Dan is wellicht je gist niet meer goed of je melk was te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Kneed er vervolgens met een (stand) mixer met deeghaken de bloem, witte basterdsuiker en eidooiers doorheen. Voeg na 10 minuten kneden de boter (blokje voor blokje toe – voeg pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg). Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten.
Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Vulling
Meng de pistachepasta met de basterdsuiker en zachte boter. Meng tot een mooi zacht geheel.
Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie rechthoekige lap deeg van ongeveer een halve cm dik.
Bestrijk de de deeglap volledig met de vulling. Strooi hier de pistachenootjes overheen en strooi er ook wat grof zeezout overheen.
Nu ga je de deeglap zo strak mogelijk oprollen, aan de langste kant. Knijp vervolgens de zijkanten een beetje dicht.
Vet een ovenschaal (of ovenschalen) in met olie of boter.
Snijd van de rol plakjes af van zo'n 4 cm en leg deze met de snijkant naar boven. Doe dit tot al het deeg op is en je rolletjes allemaal in een ovenschaal liggen. Zorg dat er voldoende ruimte tussen zit zodat ze nog kunnen rijzen!
Dek af met plasticfolie en laat ze nog 1 tot 1,5 uur rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bak de broodjes in 25 minuten mooi gaar. Bestrijk de broodjes met gesmolten boter en dek af met een theedoek. Laat volledig afkoelen.
Topping
Smelt de chocolade en verdeel deze met een lepel over de broodjes. Hak de pistachenootjes grof en strooi deze over de broodjes heen.
Notes
Bewaartip! Je kunt de broodjes ongeveer 1 tot 2 dagen (luchtdicht verpakt) buiten de koelkast bewaren. Maar hoe eerder je ze eet hoe lekkerder. Je kunt ze natuurlijk ook invriezen voor later.