Doe de octopus met de wijn en visbouillon in een pan zodat de octopus net onder staat. Staat ie nog niet onder? Vul dan aan met water (of visbouillon) totdat de octopus onder staat.
Kook de octopus in ongeveer een uurtje gaar. Als je met een vork in het dikste deel prikt, moet deze er makkelijk in gaan. Dan is de octopus gaar. Laat de octopus in het kookvocht afkoelen of haal 'm voorzichtig uit het kookvocht zodat het vel niet beschadigd en laat dan afkoelen.
Geroosterde aardappeltjes
Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Was de aardappeltjes. Hussel ze vervolgens in een ovenschaal om met een flinke scheut olijfolie, knoflook en flink veel zout en peper. Leg de takjes rozemarijn ertussen.
Bak de aardappeltjes in 30 tot 45 gaar in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin zijn. Schep ze regelmatig om.
Chouriço
Wil je de Portugese chouriço op de traditionele manier klaarmaken, dan heb je een assador nodig (zie link in de ingrediënten lijst). Heb je dit niet, dan kun je de chouriço gewoon in de pan grillen. Snijd 'm daarna in plakjes.
Gegrilde octopus
Verwarm een scheutje olijfolie in een grillpan. Snijd de tentakels los van elkaar en grill ze in de pan totdat ze mooie grillstrepen hebben.
Hussel de plakjes chouriço en de aardappeltjes door elkaar en verdeel over 4 borden. Leg op elk bord een mooi dik octopus tentakel. Bestrooi met wat gerookt paprikapoeder, extra peper en zout en verse peterselie. Lekker met eventueel een schepje aïoli.