Gegrilde octopus met chouriço en aardappeltjes

Gegrilde octopus met chouriço en aardappeltjes

Veel mensen vinden octopus een beetje eng of denken dat het heel taai en elastisch smaakt, maar een goed bereide octopus is juist heel erg mals en lekker! En dat heeft even tijd nodig, aangezien de tentakels van een octopus veel hebben bewogen in hun leven. Om deze goed mals te krijgen, hebben ze dus wel wat warmte nodig. Daarom kook je ze eerst een uurtje in wat lekkere smaakmakers om de tentakels zo lekker mals en smaakvol te krijgen!

Vervolgens grill je ze nog even voor een mooier en wat krokanter resultaat, helemaal als je ze boven houtskool (of op de bbq) grillt! De octopus serveer je met gebakken aardappeltjes en chouriço. En chouriço is net even wat anders dan chorizo.

Het grootste verschil is dat chouriço uit Portugal komt en chorizo uit Spanje. De chorizo uit Spanje is meer een gedroogde worst en eet je vaak lekker uit het vuistje, in plakjes gesneden, zonder er eerst iets mee te doen. De Portugese chouriço is het lekkerst als je deze eerst even grillt, het liefst natuurlijk op de traditionele Portugese manier (boven brandende alcohol), maar dit kan ook gewoon in de grillpan. Ik heb zelf een assador van Salinto en gebruikte chouriço die ik laatst in een themaweek bij de Lidl kocht (merk Sol & Mar), maar deze kun je ook bij een (online) Portugese webshop bestellen. Probeer wel voor een Portugese variant te gaan, dit smaakt echt een stuk beter bij dit gerecht!

Hopelijk een mooi gerechtje om je kennis te laten maken met de Portugse keuken. verwacht vooral nog meer Portugese recepten binnenkort 🙂 Ik heb de smaak namelijk weer te pakken! Serveer een mooie Portugese wijn bij de octopus, bijvoorbeeld van Altano.

Smakelijk!

Gegrilde octopus met chouriço, rode wijn en aardappeltjes
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Gegrilde octopus met chouriço en aardappeltjes

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Octopus

  • 1 stuk octopus met 4 grote tentakels
  • 250 ml rode wijn
  • 750 ml visbouillon

Geroosterde aardappeltjes

  • 1 kg iets kruimige kriel aardappeltjes
  • paar takjes verse rozemarijn
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
  • 4 teentjes knoflook

Portugese chouriço

  • 1 Portugese chouriço
  • assador
  • gerookt paprikapoeder
  • verse peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Octopus

  • Doe de octopus met de wijn en visbouillon in een pan zodat de octopus net onder staat. Staat ie nog niet onder? Vul dan aan met water (of visbouillon) totdat de octopus onder staat.
  • Kook de octopus in ongeveer een uurtje gaar. Als je met een vork in het dikste deel prikt, moet deze er makkelijk in gaan. Dan is de octopus gaar. Laat de octopus in het kookvocht afkoelen of haal 'm voorzichtig uit het kookvocht zodat het vel niet beschadigd en laat dan afkoelen.

Geroosterde aardappeltjes

  • Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Was de aardappeltjes. Hussel ze vervolgens in een ovenschaal om met een flinke scheut olijfolie, knoflook en flink veel zout en peper. Leg de takjes rozemarijn ertussen.
  • Bak de aardappeltjes in 30 tot 45 gaar in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin zijn. Schep ze regelmatig om.

Chouriço

  • Wil je de Portugese chouriço op de traditionele manier klaarmaken, dan heb je een assador nodig (zie link in de ingrediënten lijst). Heb je dit niet, dan kun je de chouriço gewoon in de pan grillen. Snijd 'm daarna in plakjes.

Gegrilde octopus

  • Verwarm een scheutje olijfolie in een grillpan. Snijd de tentakels los van elkaar en grill ze in de pan totdat ze mooie grillstrepen hebben.
  • Hussel de plakjes chouriço en de aardappeltjes door elkaar en verdeel over 4 borden. Leg op elk bord een mooi dik octopus tentakel. Bestrooi met wat gerookt paprikapoeder, extra peper en zout en verse peterselie. Lekker met eventueel een schepje aïoli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling