Aardappeltjes met alioli

Aardappeltjes met alioli

Ik ben net weer terug uit Spanje, en dan heb ik altijd zin om al die lekkere dingen ook thuis te maken, die ik daar heb gehad. En in tegenstelling tot de patatas bravas hier, krijg je in Spanje vaak aardappeltjes met alioli als je patatas bravas bestelt.. In plaats van aardappeltjes met een rode saus, zoals je dat hier gewend bent.

En stiekem ben ik toch wel meer fan van de aardappeltjes met alioli, dan die met zo’n rode bravas saus. Ook lekker hoor, maar dit is nóg lekkerder! Dus maakte ik deze keer de echte Spaanse patatas bravas, met alioli dus!

En ik vind alioli maken altijd nog best wel lastig.. Ik heb nog te vaak dat het gewoon niet dik wordt. Dus, een paar tips om ervoor te zorgen dat jij daar geen last van hebt!

  • Zorg ervoor dat je eidooiers op kamertemperatuur zijn. Als ze te koud zijn, gaan ze niet goed hechten met de olie, en krijg je een dunne alioli, wil je niet.
  • Zorg dat de messen van je blender altijd contact hebben met de alioli, als ie niet mixt, dan wordt ie ook niet dikker.
  • Meer olie toevoegen, zorgt voor een dikkere alioli
  • En die olie voeg je toe in een dun evenredig straaltje, zo kun je goed in de gaten houden dat je alioli de juiste dikte krijgt.

De aardappeltjes roosterde ik in de airfryer, maar je kunt ze uiteraard ook in de oven bereiden, of je kunt ze frituren. Volg dan deze bereidingswijze:

Verhit genoeg zonnebloemolie in een hoge pan om de aardappels in te frituren. Verhit de zonnebloemolie tot zo’n 120 graden en frituur de aardappeltjes 10 minuten. Haal ze dan uit de olie en laat ze uitlekken. Verhoog de temperatuur van de olie vervolgens tot 180 graden en frituur de aardappeltjes nog zo’n 5 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Schud ze vervolgens om met wat zout, peper en paprikapoeder.

Smakelijk!

Patatas bravas met alioli
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Aardappeltjes met alioli

Voorbereiding 20 min
Bereiding 20 min
Totale bereidingstijd: 40 min
Porties: 2 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • airfryer

Ingrediënten

Aardappeltjes

  • 500 gram kleine aardappeltjes met schil
  • scheutje olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout

Alioli

  • 2 eidooiers
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 1 tl citroensap
  • zonnebloemolie

Instructies

Aardappeltjes

  • Was de aardappeltjes en snijd de grotere aardappeltjes in kleinere stukken. Meng ze met de olijfolie, peper, zout en het paprikapoeder. Hussel goed door elkaar
  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden en rooster de aardappeltjes in zo'n 20 minuten mooi goudbruin en knapperig.

Alioli

  • Doe de eidooiers samen met 2 el olijfolie, 1 teentje knoflook (schoongemaakt en geperst), 1 tl citroensap en zout en peper in een blender of smalle kom en gebruik een staafmixer. Pureer dit totdat de eidooiers romig zijn.
  • Giet dan in een gelijkmatige stroom de zonnebloemolie toe en blijf pureren totdat je een mooie dikke gelige mayonaise hebt.

Patatas bravas met alioli

  • Serveer de aardappeltjes met de alioli en bestrooi met paprikapoeder en verse peterselie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling