Mix de boter met de lichte basterdsuiker tot een mooie luchtige crème.
Pureer ondertussen de bananen in een blender of keukenmachine tot een mooie smeuïge puree.
Mix één voor één de eieren door het botermengsel totdat deze volledig zijn opgenomen door de boter.
Voeg dan de bananen en het vanille extract toe en mix dit door het beslag.
Spatel er dan het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout erdoor totdat je een mooi beslag hebt.
Hak de chocolade grof en spatel dit ook door het beslag.
Vet een bakblik in met boter of bakspray en stort hier het beslag in. Strijk het beslag glad en bak het bananenbrood zo'n 60 tot 75 minuten.
Test of het bananenbrood gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Deze moet er schoon uitkomen. Er kan natuurlijk wel gesmolten chocolade aan blijven hangen, maar er mag geen rauw beslag aan zitten.
Als het bananenbrood nog niet gaar is, bak je het nog 5 minuten extra totdat deze wel gaar is.
Het kan lang duren voordat het bananenbrood helemaal gaar is. Er zitten namelijk best wat natte ingrediënten in het beslag (waaronder 4 bananen), daardoor stolt het langzamer dan bijv. een normale cake.
Als het bananenbrood niet helemaal gestold is, zal dat nog wel goedkomen bij het afkoelen. Maar je wil geen rauwe binnenkant natuurlijk, vandaar de satéprikker-test!