Maak voor de satésaus de ui, knoflook en rode peper (zonder zaadlijsten) schoon en snipper deze.
Bak de ui, knoflook en rode peper in een scheutje zonnebloemolie in een hoge pan op middelhoog vuur. Bak het totdat de ui mooi glazig is.
Maal ondertussen de pinda's grof in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook pindakaas met stukjes gebruiken of de pinda's grof stampen in een vijzel.
Voeg de pinda's toe aan het ui-mengsel in de pan en roer het goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk, ketjap manis, ketjap asin en palmsuiker toe en roer goed door.
Laat de satésaus op laag vuur lichtjes doorpruttelen. Proef of de satésaus de juiste balans heeft tussen zoet, pittig en zout. Voeg anders respectievelijk nog ketjap manis, sambal oelek (optioneel) of ketjap asin toe.
Gado Gado
Kook de eieren net hard in kokend water in 8 minuten. Laat ze schrikken en pel ze als ze afgekoeld zijn.
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in hapklare stukjes. Blancheer ze 5 minuten in licht gezouten kokend water. Maak de komkommer schoon en snijd deze in plakjes. Maak de wortel schoon en schaaf deze in lange linten.
Verdeel de groente over 1 grote of meerder kleine kommen. Verdeel daar de satésaus overheen. Pel het ei en snijd het doormidden, leg dit op de groenten. Garneer de gado gado met seroendeng en pinda's.
Notities
Tip! Lekker als vegetarisch hoofdgerecht met witte rijst of longtong. Of serveer het als onderdeel van een maaltijd met bijvoorbeeld Babi Ketjap, Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang.