Gado Gado met zelfgemaakte satésaus

Gado Gado met zelfgemaakte satésaus

Een vriendin van me wilde Sambal Goreng Kentang leren maken, dus ik maakte daar deze heerlijke Gado Gado bij. Want wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte satésaus met verse groenten? Het is supermakkelijk en zeer zeker de moeite waard! Een wereld van verschil namelijk met satésaus uit een pakje. En je kunt zelf bepalen hoe sterk, zoet, zout of pittig je de satésaus maakt.

Ik houd van een donkere zoute en zoete satésaus, dus ik gebruik lekker veel ketjap manis en ketjap asin. Maar je kunt natuurlijk ook voor een lichtere variant gaan door meer kokosmelk te gebruiken en minder smaakmakers. De smaak van de satésaus wordt dan een stuk milder.

Ik at deze Gado Gado met Sambal Goreng Kentang en Babi Ketjap. Maar het is ook heel lekker als vegetarische maaltijd met gekookte witte rijst of longtong. Of serveer het met mijn Ajam Smoor als onderdeel van een maaltijd. Waarmee je het ook combineert, het is heerlijk! Ik at het trouwens de volgende dag ook nog als lunch met een beetje gekookte witte rijst, ook heerlijk.

Smakelijk!

Gado gado met zelfgemaakte satésaus en een zachtgekookt eitje

Gado Gado met zelfgemaakte satésaus

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Satésaus

  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram gezouten pinda's
  • 0,5 blik kokosmelk 200 ml
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin of donkere sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker

Gado Gado

  • 400 gram sperziebonen
  • 250 gram taugé
  • 1 winterpeen
  • 1 komkommer
  • 2 eieren
  • gezouten pinda's garnering
  • kroepoek garnering

Instructies

Satésaus

  • Maak voor de satésaus de ui, knoflook en rode peper (zonder zaadlijsten) schoon en snipper deze. Bak de ui, knoflook en rode peper in wat olie in een hoge pan op middelhoog vuur. Bak het totdat de ui mooi glazig is.
  • Maal ondertussen de pinda's grof in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook pindakaas met stukjes gebruiken of de pinda's grof stampen in een vijzel. Voeg de pinda's toe aan het ui-mengsel in de pan en roer het goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk, ketjap manis, ketjap asin en bruine basterdsuiker toe en roer goed door. Laat het op laag vuur lichtjes doorpruttelen. Proef of de satésaus de juiste balans heeft tussen zoet, pittig en zout. Voeg anders respectievelijk nog ketjap manis, rode peper/sambal oelek of ketjap asin toe.

Gado Gado

  • Kook de eieren zacht in kokend water in 6 minuten. Laat ze schrikken en pel ze als ze afgekoeld zijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in hapklare stukjes. Blancheer deze 5 minuten in licht gezouten kokend water. Maak de komkommer schoon en snijd deze in plakjes. Maak de wortel schoon en schaaf deze in lange linten.
  • Verdeel de groente over 1 grote of meerder kleine kommen. Pel het ei en snijd het doormidden, leg dit op de groenten. Garneer met kleine stukjes kroepoek en wat pinda's.

Notities

Tip! Lekker als vegetarisch hoofdgerecht met witte rijst of longtong. Of serveer het als onderdeel van een maaltijd met bijvoorbeeld Babi Ketjap, Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling