Ajam Smoor van kippendijen

Ajam Smoor van kippendijen

Ajam Smoor is een Indonesisch gerecht met kip gestoofd in een saus van Ketjap Manis. Heel erg makkelijk om te maken. Je moet alleen wel wat geduld hebben. Als je de kip namelijk hebt gekruid en gebakken, moet ie nog even stoven. Kost je geen moeite, maar wel wat tijd.

Kijk wel regelmatig of je smoor niet te droog  wordt, juist die zoete pikante saus is zo lekker. Waar je kip heerlijk zacht in wordt totdat ie (bijna) uit elkaar valt.

Ik weet overigens niet of dit een authentiek Indonesisch gerecht is voor Ajam Smoor, ik weet wel dat ie superlekker is! En heel makkelijk om te maken, ook niet onbelangrijk.

We kennen natuurlijk allemaal wel de Indonesische rijsttafel. Maak dus een soort van mini rijsttafel voor jezelf met de Ajam Smoor als middelpunt.

Serveer er een lekker groentegerecht bij zoals bijvoorbeeld zelfgemaakte Gado Gado, Ketjapboontjes of Sajoer boontjes. Aangevuld met lekkere koude lontong of Sambal Goreng Kentang. Of gewoon simpele gekookte pandanrijst, ook heel lekker.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Indonesische Ajam Smoor
Indonesische Ajam Smoor
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gram kippendijen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 tl sambal
  • 4 el ketjap manis
  • 250 ml kippenbouillon
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gram kippendijen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 tl sambal
  • 4 el ketjap manis
  • 250 ml kippenbouillon
Indonesische Ajam Smoor
Instructies
  1. Snijd de kippendijen in stukken en wrijf de kip vervolgens in met de bruine suiker, peper en zout. Laat dit minimaal een kwartier intrekken.
  2. Verwarm de zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin de kip totdat deze donkerbruin en knapperig is. Let op dat de suiker niet verbrand, dan krijg je een bittere smaak aan de kip. Snipper de uien en de knoflook en bak deze een paar minuten met de kip mee. Voeg vervolgens de sambal en de laos toe en bak dit ook een paar minuten mee.
  3. Voeg de kippenbouillon en de ketjap toe en stoof de kip met gesloten deksel 30 minuten of totdat de kip zo gaar is dat het uit elkaar valt. Stoof nog een kwartiertje zonder deksel. Als de saus te droog wordt, kun je water toevoegen om de saus smeuïg te houden. Serveer de Ajam Smoor met gekookte pandan rijst of lontong.
Notities


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *