Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Deze gestoofde Indonesische sambal boontjes zijn heerlijk als bijgerecht of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Zelf serveer ik ze graag bij mijn Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang. De boontjes zijn heerlijk pittig, maar ook zoet en romig door de toegevoegde Santen.

Ik maak de boontjes meestal vrij pittig doordat ik lekker veel sambal toevoeg. Houd je niet zo van pittig eten, dan kun je ze natuurlijk altijd maken met minder sambal. En mocht het net iets te pitig uitvallen? Voeg dan wat extra santen toe om de sambal wat af te blussen. Zo kun je prima spelen met de verschillende smaken.

Persoonlijk vind ik dit een heel erg lekker recept voor sajoer boontjes. Ik denk niet dat het de authentieke Indonesische manier is om sambal boontjes te maken, maar dat maakt me eigenlijk ook niet zo heel veel uit. Zolang het maar lekker is toch 🙂

Ik hoop dat je lekker geniet van de sajoer boontjes. Als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met wat vlees en rijst als ‘simpel’ avondeten.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)
Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)
Maaltijd Bijgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el trassie garnalenpasta
  • 800 gram sperziebonen
  • 50 gram santen kokoscrème
  • water
Maaltijd Bijgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el trassie garnalenpasta
  • 800 gram sperziebonen
  • 50 gram santen kokoscrème
  • water
Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)
Instructies
  1. Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek deze in hapklare stukjes. Kook de boontjes 3 minuten in lichtgezouten water. Voeg de boontjes pas toe als het water kookt.
  2. Snipper de ui en de knoflook en bak deze een paar minuten in de zonnebloemolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de laos, bruine suiker, sambal & garnalenpasta toe. Bak dit kort mee.
  3. Voeg de boontjes en de santen toe. Stoof de boontjes totdat deze beetgaar zijn. Dit duurt 15 tot 30 minuten. Indien nodig (afhankelijk van de dikte van de saus) kun je nu ook wat water toevoegen of de saus juist in laten koken. De boontjes moeten bedekt zijn met een dun laagje saus.
Notities


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *