Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Deze gestoofde Indonesische sambal boontjes zijn heerlijk als bijgerecht of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Zelf serveer ik ze graag bij mijn Ajam Smoor en Sambal Goreng Kentang. De boontjes zijn heerlijk pittig, maar ook zoet en romig door de toegevoegde Santen.

Ik maak de boontjes meestal vrij pittig door lekker veel sambal toe te voegen. Houd je niet zo van pittig eten, dan kun je ze natuurlijk altijd maken met minder sambal. En mocht het net iets te pitig uitvallen? Voeg dan wat extra santen toe om de sambal wat af te blussen. Zo kun je prima spelen met de verschillende smaken.



Persoonlijk vind ik dit een heel erg lekker recept voor sajoer boontjes. Ik denk niet dat het de authentieke Indonesische manier is om sambal boontjes te maken, maar dat maakt me eigenlijk ook niet zo heel veel uit. Zolang het maar lekker is toch 🙂 En het is sowieso duizend keer lekkerder dan wanneer je het met een zakje of uit een pakje maakt 😉 En heel veel extra werk zal het je niet opleveren!

Ik hoop dat je lekker geniet van de sajoer boontjes. Als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met wat vlees en rijst als ‘simpel’ avondeten.

Smakelijk!

Sajoer boontjes: Indonesische sambal boontjes
Pin recept Delen op Facebook
4.67 van 3 stemmen

Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el trassie garnalenpasta
  • 800 gram sperziebonen
  • 50 gram santen kokoscrème
  • water

Instructies

  • Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek deze in hapklare stukjes. Kook de boontjes 3 minuten in lichtgezouten water. Voeg de boontjes pas toe als het water kookt.
  • Snipper de ui en de knoflook en bak deze een paar minuten in de zonnebloemolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de laos, bruine suiker, sambal & garnalenpasta toe. Bak dit kort mee.
  • Voeg de boontjes en de santen toe. Voeg een kopje water toe zodat de saus niet te dik wordt en stoof de boontjes zonder deksel zo'n 20 minuutjes. Proef vooral wanneer jij de boontjes lekker vindt qua bite. Ik houd zelf namelijk van beetgaar, maar wellicht wil jij ze wat zachter.

Notities


4 thoughts on “Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)”

    • Hoi Jessica,

      Er zit inderdaad flink wat kokos bij, dus dit ga je zeker proeven. Als je niet van kokos houdt, kun je misschien beter een ander recept proberen. Ik heb dit zelf nog nooit zonder kokos gemaakt, dus weet ook niet wat dit met de smaak doet. Ik zou dus niet durven zeggen of het nog lekker is zonder kokos.

      Groetjes,
      Evie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling