Marokkaanse kefta in tomatensaus met olijven, amandelen en ei

Marokkaanse kefta met ei

Ik ben weer lekker aan het experimenteren met recepten uit verschillende keukens. Vandaag was de Marokkaanse keuken aan de beurt! 🙂 Ik maakte een heerlijke kefta met tomatensaus en zacht-gestoofde eieren. Ik maakte al eens kefta, dus dat was niet nieuw, maar deze keer ging ik voor een saus op basis van tomaten(blokjes).

Het liefst maak je deze kefta in een tajine. In een tajine blijven alle smaken goed in het gerecht en blijft de warmte goed circuleren in je tajine, waardoor je gehaktballetjes mooi gelijkmatig gaar stoven. Heb je geen tajine, dan is het belangrijk dat je wel een brede pan gebruikt, zodat de gehaktballetjes naast elkaar kunnen liggen.

Zorg er voor dat je de eieren niet helemaal hard stooft. Het is juist zo lekker als de eidooier nog heerlijk zacht is als je er in snijdt. Dep de saus en de zachte eidooier op met wat versgebakken brood en je bent gelukkig!

Smakelijk 🙂

Marokkaanse kefta in tomatensaus met olijven, amandelen en ei
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Marokkaanse kefta met ei

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 800 gram lamsgehakt
  • zout en peper
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook

Tomatensaus

  • 2 uien
  • scheutje zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • zout en peper

Topping

  • 4 eieren
  • verse koriander
  • witte amandelen (gebakken in olijfolie)
  • zwarte olijven

Instructies

  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Doe in de kom waar je het gehakt in gaat mengen.
  • Breng het gehakt op smaak met peper en zout en meng met de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes. Kneed alles goed door elkaar totdat alles goed gemengd is.
  • Maak één klein gehaktballetje (als proefballetje) en bak deze in een droog pannetje. Proef of er genoeg peper en zout in zit, voeg anders nog wat toe.
  • Draai van de rest van het gehakt mooie even grote gehaktballetjes. Leg ze op een groot bord, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
  • Maak ondertussen de saus. Maak de uien schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een tajine of brede braadpan (met deksel). Bak daar de uien in totdat ze glazig en zacht zijn.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan de pan en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, samen met de komijn, chili, kaneel, kurkuma en het paprikapoeder. Bak alles nog een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan de blikken tomatenblokjes toe en roer goed door elkaar. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Leg de gehaktballetjes in een enkele laag evenredig verdeeld in de saus. Doe het deksel op de pan en stoof totdat de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Breek dan de eieren evenredig verdeeld over de kefta. Doe het deksel weer op de pan en stoof totdat het eiwit net gestold is.
  • Bak ondertussen een handjevol witte amandelen in een scheutje olijfolie mooi bruin. Dep af.
  • Snijd de zwarte olijven in plakjes. Garneer de kefta met de gebakken amandelen, zwarte olijven en wat verse koriander.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.