Pastel goreng: Indonesische pasteitjes

Pastel goreng: Indonesische pasteitjes

Ik had eigenlijk nog nooit eerder pastel goreng gehad. Gelukkig heb ik een half Indonesisch vriendinnetje die, ondanks dat ze zelf meer Hollander is dan Indo, nog wel een paar leuke gerechtjes kent, die ik dus nog niet kende! Dus toen we samen een Indonesische rijsttafel maakten, was zij de inspiratie voor deze pastel goreng. Zei vertelde wat er volgens haar in moest qua ingrediënten en ik bepaalde de kruiden en de werkwijze. En dat ging hartstikke goed!

Want deze pastel goreng zijn super lekker geworden 🙂 En helemaal niet moeilijk om te maken. Ik gebruikte er namelijk gewoon – lekker lui – kant en klaar bladerdeeg voor. Je zou dit ook met zelfgemaakt deeg kunnen maken, maar omdat dit één van de vele gerechten was die dag, wilde ik het mezelf makkelijk maken. Wil je nou toch zelfgemaakt deeg gebruiken? Dan kun je er prima het deeg van mijn empanada’s voor gebruiken.

Beide versies zijn lekker 🙂 Ik serveerde deze pastel goreng dus als onderdeel van een Indonesische rijsttafel, vers uit de oven. Maar ze zijn ook heerlijk als ze wat afgekoeld zijn (neem ze bijvoorbeeld de volgende dag mee als lunch!). Je kunt er ook een gado gado en wat witte rijst of lontong bij serveren en de pastel goreng als hoofdgerecht eten. Keuze genoeg!

Geniet ervan 🙂

Pastel goreng: Indonesische pasteitjes
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Pastel goreng: Indonesische pasteitjes

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Oventijd:30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 10 pasteitjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
  • 3 eieren
  • 300 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 1 rode ui
  • 1 el palmsuiker
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl laos
  • 1 tl sambal
  • mespunt verse nootmuskaat
  • 1 kleine winterpeen of grote wortel
  • 3 teentjes knoflook
  • handjevol diepvries erwtjes
  • 50 gram soe-oen (vermicelli)
  • 3 el ketjap manis
  • bosje verse bladselderij

Afwerken

  • 1 ei

Instructies

  • Leg het bladerdeeg uit de diepvries om te ontdooien. Kook de eieren in 10 minuten hard en koel ze goed onder koud water.

Vulling

  • Bak het rundergehakt rul en kruid goed met peper en zout. Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg de ui toe aan het gehakt en bak tot deze glazig is.
  • Voeg de palmsuiker, koriander, komijn, laos, sambal en nootmuskaat toe aan het gehakt en roer goed door.
  • Maak de wortel schoon en snijd deze in kleine blokjes. Bak een minuut of 5 mee met het gehakt totdat de wortel net wat zachter is.
  • Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak ongeveer een minuutje mee.
  • Bereid de soe-oen volgens de bereidingswijze op de verpakking en knip in stukjes. Voeg dit toe aan de vulling in de pan, samen met de erwtjes.
  • Pel de eieren en snijd in stukjes, voeg de stukjes ei samen met de ketjap manis toe en knip er wat verse bladselderij bij. Roer alles goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Pastel goreng vouwen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht) en leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Schep wat vulling in het midden van een velletje bladerdeeg. Vouw het velletje dubbel (van punt naar punt) en druk de zijkanten dicht (dit kan eventueel met een vork). Leg de pastel goreng op de bakplaat, met voldoende afstand ertussen. Doe dit totdat alle vulling op is en je 10 pasteitjes hebt.
  • Kluts het eitje en bestrijk de pastel goreng met het ei. Bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 – 30 minuten mooi bruin en krokant.
  • Serveer warm of afgekoeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling