Bolani: Afghaans gevuld brood met aardappel en lente ui

Bolani (Afghaans gevuld brood)

Als onderdeel van mijn Afghaans avondje laatst, maakte ik Afghaans gevuld brood, ook wel Bolani genoemd. Nou heb ik hier een niet zo Afghaanse vouwtechniek voor gebruikt, waardoor ze meer op empanada’s lijken (vind ik gewoon mooi), maar qua smaak zijn ze dus zeker wel geïnspireerd op de Afghaanse keuken!

Je vult de bolani in principe met een rauwe vulling, maar door ze te frituren, gaar je ook de vulling mee. Ben dus vooral niet bang dat je op rauwe lente uitjes zit te kauwen 😉 Want daar ben ik zelf ook niet zo heel erg fan van.

Door de bolani te frituren krijg je namelijk een heerlijke zachte vulling. Wat een mooi contrast is met de knapperige buitenkant. Je maakt het vervolgens helemaal af met de superlekker dipsausjes erbij (zie onderaan het recept). Een mooie start van je maaltijd of een lekker borrelhapje!

Smakelijk 🙂

Bolani: Afghaans gevuld brood met aardappel en lente ui
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Bolani (Afghaans gevuld brood)

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 12 bolani
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • voldoende (zonnebloem)olie om in te fituren

Ingrediënten

Deeg

  • 580 gram patentbloem
  • 1 el zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 300 ml water

Vulling

  • 3 grote aardappels (iets kruimig)
  • 6 lente uitjes
  • 2 groene pepers
  • bosje verse koriander
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl sumak
  • zout en peper
  • chili flakes naar smaak

Instructies

Deeg

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten goed door elkaar totdat je een mooi stevig deeg hebt.
  • Maak hier een bol van en verpak met plasticfolie. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten.

Vulling

  • Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen en kook deze in ruim gezouten water in zo'n 20 minuten gaar.
  • Snijd de lente uitjes in ringetjes en zet opzij totdat je het nodig hebt.
  • Maak de groene pepers schoon en snijd deze in kleine stukjes. Doe dit bij de gesneden lente uitjes.
  • Hak de koriander grof en doe dit ook bij de lente uitjes. Roer er vervolgens de kruiden doorheen en breng op smaak met peper, zout en chiliflakes.
  • Prak de aardappelen met een vork fijn en roer dit door de lente uitjes heen totdat je een mooie samenhangende vulling hebt.

Bolani vullen

  • Rol het deeg op een bebloemd aanrechtblad uit tot een mooie grote deeglap. Steek hier vervolgens ronde vormen uit.
  • Schep wat vulling op het midden van het ronde deeglapje. Maak de randjes een beetje nat met wat water.
  • Vouw het deeglapje dubbel en knijp de zijkanten met je vingers dicht, of met een vork. Wil je ook zo'n leuk vouw-patroon, vouw dan steeds een klein stukje van het deeg om, en daarna pas het volgende stukje.
  • Verwarm voldoende (zonnebloem)olie om in te frituren, tot 180 graden. Frituur de bolani totdat ze mooi bruin zijn rondom.
  • Serveer met een lekker dipsausje (zie onderstaande tips)

Notities

Lekker om te dippen in:
Groene chutney:
  • bosje peterselie
  • bosje munt
  • bosje koriander
  • 50 gram cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene pepers
  • 50 ml witte wijnazijn
  • peper en zout
Maak de knoflook en pepers schoon. Pureer alles in een keukenmachine tot een mooie groene chutney.
Yoghurtdip:
  • 250 ml magere yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • bosje verse munt
Maak de knoflook schoon en hak deze samen met de muntblaadjes fijn. Pers hier het sap van 1 limoen bij en roer goed door elkaar.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.