Sambal Goreng Kentang Kering (Indonesische frietjes)

Sambal Goreng Kentang Kering (Indonesische frietjes)

Het klinkt misschien gek, maar Sambal Goreng Kentang is een Indonesisch gerecht met frietjes! En het is heerlijk, geloof me. Ik maak mijn Sambal Goreng Kentang altijd met kleine dunne knapperige frietchipjes die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen.

Deze verwerk in in dit recept tot heerlijke zoet pikante frietjes die je bij een Indonesische maaltijd kunt serveren. Het is geen op zichzelf staande maaltijd, maar smaakt heerlijk bij een lekker geurig Indonesisch stoofgerecht of bij een frisse gado gado.

Wil je het helemaal homemade en from scratch maken? Dan kun je de dunne frietjes zelf bakken. Maar ik vind het dan persoonlijk net iets minder lekker omdat de frietjes dan wat minder krokant zijn. Ondanks dat het je dus wel meer tijd kost.

De frietjes krijgen hun fantastische smaak door de trassie, laos en ketjap manis. Een heerlijke smakencombi die typisch is voor de Indonesische keuken. En smaken die deze Sambal Goreng Kentang zo lekker maken. Hopelijk maken jullie nu voortaan ook deze heerlijke frietjes!

Ps. Elke trassie smaakt anders en de ene is net wat sterker dan de andere. In dit recept gebruik ik deze trassie. Gebruik je een andere? Dan kun je het beste op smaak trassie toevoegen, anders kan het gerecht te zout of te sterk van smaak worden.

Smakelijk in ieder geval.

Sambal goreng kentang kering: Indonesische frietjes
3 van 1 stem

Sambal Goreng Kentang (Indonesische frietjes)

Voorbereiding 15 min
Bereiding 5 min
Totale bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el laos
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el trassie garnalenpasta (zie boven voor de soort die ik gebruik)
  • 200 gram naturel mini frietjes chips
  • 1 scheutje ketjap manis

Instructies

  • Snipper de ui en knoflook en fruit dit in de zonnebloemolie in een wokpan op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten de sambal, laos, bruine suiker en garnalenpasta toe en bak weer even kort mee. Haal de pan van het vuur en roer de frietjes en ketjap manis door het ui-mengsel. Gebruik zoveel ketjap manis zodat de frietjes met een dun laagje ui-ketjap mengsel zijn bedekt. Serveer de frietjes direct, anders kunnen ze slap worden.

Notities

Ik gebruik deze trassie. Aangezien de smaak van elke trassie net anders is, kan de hoeveelheid die je nodig hebt ook per soort verschillen.

6 thoughts on “Sambal Goreng Kentang Kering (Indonesische frietjes)”

    • Ze zijn het lekkerst en het krokantst als je ze direct eet. Dus op het laatste moment pas de ketjap er doorheen roeren. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze even een kwartiertje in de oven opbakken, dan blijven ze krokanter. Maar ze zijn sowieso het lekkerst als je ze direct eet, dan zijn ze ook nog lekker krokant. Smakelijk!

      • Nadat je de saus heb gemaakt voor de ketang , en de frietsticks erbij heb gedaan, draai je het gas uit, je laat het even afkoelen en bewaar het dan in bijv. een bakje vd chinees. Volgens ons familierecept zou ik voor een lekkere smaak de sambal oelek vervangen voor badjak, de trassie en knofklook weglaten, salamblad gebruiken en gewoon kristalsuiker.

        • Bedankt voor de tips! Zelf vind ik de frietjes het lekkerst als je ze meteen opeet, dan zijn ze nog (lauw)warm en lekker knapperig 😉
          Sambal badjak gebruiken lijkt me inderdaad een heerlijke variant!

          Groetjes,
          Evie

  • Hoi!
    Was op zoek naar een recept voor dit bijgerecht en kwam je zo tegen. Recept is prima, op één ding na: een eetlepel trassi is echt veel te veel. Maximaal een halve theelepel voor deze hoeveelheid frietjes. Bij twee kilo begin ik aan een eetlepel te denken.

    • Hoi!
      Ik denk dat het afhankelijk is van welke trassie je gebruikt. Ik ben het met je eens dat sommige soorten trassie hiervoor te heftig zijn. Ik gebruik altijd deze trassie en daarvan vind ik een eetlepel wel lekker. Maar je bent uiteraard vrij om minder te gebruiken. Ik zal in het recept erbij zetten welke ik gebruik, dan kan hier ook geen verwarring over ontstaan 😉

      Fijn dat het recept je verder goed bevalt! 🙂

      Groetjes,
      Evie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling