Zoetzure komkommer met appelazijn

Zoetzure komkommer met appelazijn

Soms is het fijn om een lekker simpel, maar lekker, bijgerecht te kunnen maken. Ik vind het bij een Indische rijsttafel altijd wel lekker om bijvoorbeeld sajoer boontjes of gado gado te maken. Maar dat is altijd best veel werk. Een lekker fris alternatief is dan deze zoetzure komkommersalade. Een heerlijke frisse komkommersalade met appelazijn en rode peper.

Wat overigens een heerlijke tegenhanger is voor de sterke zout-zoute smaken van gerechten die je meestal bij een rijsttafel tegenkomt. Bij bijvoorbeeld gerechten als kip ketjap, ajam smoor of babi ketjap. Deze simpele frisse zoetzure komkommer past daar heerlijk bij! En het fijne is dus, dat het zo klaar is 🙂

Houd wel in de gaten dat je even de tijd neemt om de komkommer te laten staan. Als je de komkommer niet met zout laat uitlekken, dan wordt je komkommersalade erg vochtig, wat zonde is. Een andere optie, als je niet zoveel tijd hebt, is het afgieten van de komkommersalade. Is je zoetzure komkommer te nat? Dan kun je net voor het serveren het overtollige vocht afgieten. Let wel op dat je dan ook een deel van de azijn weggooit, wat ook een groot deel van de smaak is. Het beste is dus toch om eventjes de tijd te nemen om de komkommer te laten uitlekken 😉

Smakelijk!

Zoetzure komkommer met appelazijn en rode peper
Pin recept Delen op Facebook
5 van 3 stemmen

Zoetzure komkommer met rode peper

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 grote komkommer of 2 kleinere
  • zout
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 el appelazijn
  • 1 rode peper
  • zwarte peper

Instructies

  • Snijd de komkommer in vieren en vervolgens in (kwart) plakjes. Meng de komkommer vervolgens met wat zout (niet te veel) en de kristalsuiker. Doe dit over in een vergiet en laat uitlekken. Het zout onttrekt het vocht aan de komkommer waardoor je zoetzure komkommer straks minder nat wordt. Laat dit minstens een half uurtje staan en roer af en toe.
  • Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper doormidden en vervolgens in halve ringetjes. Meng de rode peper met de appelazijn door de komkommer. Maal hier wat zwarte peper overheen en roer door. Serveer als bijgerecht bij een Indische rijsttafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.