Ajam Smoor van kippendijen

Ajam Smoor van kippendijen

Ajam Smoor (of Ayam Smoor) is een Indonesisch gerecht met kip gestoofd in een saus van Ketjap Manis en Ketjap Asin. Heel erg makkelijk om te maken. Je moet alleen wel wat geduld hebben. Als je de kip namelijk hebt gekruid en gebakken, moet ie nog even smoren in de ketjap. Kost je geen moeite, maar wel wat tijd.

De oven doet dus het meeste werk. Het enige dat jij nog hoeft te doen is regelmatig kijken of je ajam smoor niet te droog  wordt, juist die zoete pikante saus waar je de kip in smoort is juist zo lekker. Waar je kip heerlijk zacht in wordt totdat ie (bijna) uit elkaar valt. En voor degenen die iets minder geduld hebben: je kunt de kip ook uit elkaar trekken als de gesmoorde kip niet uit zichzelf uit elkaar valt 😉

We kennen natuurlijk allemaal wel de Indonesische rijsttafel, deze Ajam Smoor is daar perfect voor. Maak bijvoorbeeld een soort van mini rijsttafel voor jezelf met de Ajam Smoor als middelpunt. Serveer er een lekker groentegerecht bij zoals bijvoorbeeld zelfgemaakte Gado Gado, Ketjapboontjes of Sajoer boontjes. Aangevuld met lekkere koude lontong of Sambal Goreng Kentang. Of gewoon simpele gekookte pandanrijst, ook heel lekker.

Smakelijk!

Ajam Smoor van kippendijen in ketjapsaus

Ajam Smoor van kippendijen

Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram kippendijen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 1 tl sambal manis
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 150 ml water

Instructies

  • Snijd de kippendijen in stukken en wrijf de kip vervolgens in met de bruine suiker, peper en zout. Laat dit minimaal een kwartier intrekken.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin de kip totdat deze donkerbruin en knapperig is. Let op dat de suiker niet verbrand, dan krijg je een bittere smaak aan de kip. Snipper de uien en de knoflook en bak deze een paar minuten met de kip mee. Voeg vervolgens de sambal en de laos toe en bak dit ook een paar minuten mee.
  • Voeg het water en de ketjap manis en asin toe en stoof de kip met gesloten deksel 45 minuten tot een uurtje of totdat de kip zo gaar is dat het uit elkaar valt. Stoof nog een kwartiertje zonder deksel. Als de saus te droog wordt, kun je water toevoegen om de saus smeuïg te houden. Serveer de Ajam Smoor met gekookte pandan rijst of lontong.

Notities


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *