Spaanse knoflookkip is denk ik wel één van de lekkerste gerechten uit Spanje. Heerlijk afgeblust met witte wijn, met lekker veel knoflook en een beetje pit van de chilivlokken. Ik vind het een heerlijk gerecht. En aangezien de Spaanse keuken echt helemaal mijn ding is, past dit perfect bij EvieKookt.
Ik at ooit bij El Patio Andaluz in Eindhoven de lekkerste Spaanse kipkluifjes (muslitos de pollo, zoals ze op de kaart stonden) die ik had gehad. Die moest ik thuis namaken. Inmiddels vind ik mijn recept nóg lekkerder geworden. Uiteraard omdat ik ze volledig naar mijn eigen smaak heb aangepast.
Het recept is niet authentiek Spaans, maar meer een verbastering op de typische Spaanse knoflookkip. Het is wel heel erg lekker, en dat vind ik het belangrijkst. Je krijgt namelijk een heerlijke smaakexplosie door de knoflook, pepers en wijn. Echt een topgerecht!
Je serveert deze Spaanse kipkluifjes als onderdeel van een tapasmaaltijd of als hoofdgerecht met een frisse salade en misschien wat patatas bravas of gefrituurde aardappeltjes met zelfgemaakte aioli. Combineer het bijvoorbeeld ook eens met mijn gambas al ajillo, Spaanse tortilla of nacho’s.
Smakelijk!
Spaanse kipkluifjes met knoflook
Ingrediënten
- 600 gram kipkluifjes
- gerookt paprikapoeder (ongeveer 2 – 3 el)
- olijfolie
- 10 teentjes knoflook
- scheutje droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- scheutje tabasco
- mespunt chiliflakes
- 1 kippenbouillonblokje
- bosje verse peterselie
Instructies
- Dep de kipkluifjes droog en bestrooi ze met het gerookt paprikapoeder totdat ze rondom bedekt zijn. Verwarm wat olijfolie in een grote wokpan op middelhoog vuur. Bak hierin de kipkluifjes rondom bruin.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Bak de plakjes knoflook ongeveer 2 minuten mee met de kip, totdat ze net verkleurd zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
- Voeg de laurierblaadjes, wat tabasco en chiliflakes toe naar smaak. Verkruimel het kippenbouillonblokje erover en roer goed door.
- Laat de kip zonder deksel, onder regelmatig roeren, garen totdat het vocht bijna volledig is verdampt. Bestrooi voor het serveren met de verse peterselie.
Heerlijk, die pittige smaken bij elkaar! Ik zocht al langer naar een lekker recept om zelf kipkluifjes te kruiden. Gevonden!
Superleuk om te horen! Deze staan hier ook vaak op het menu ?
Kun je dit recept ook al smiddags maken, en de kip savonds opwarmen? Of worden de kipkluifjes dan te droog?
Hoi Kim,
Dat kan inderdaad prima! Gewoon maken zoals het recept en vervolgens opwarmen in de oven of in de magnetron.
Groetjes, Evie
Hoi erg goed recept was echt lekker, ik ben ook op zoek naar een vergelijkbaar recept maar dan voor de BBQ, Vooral geïnteresseerd in de marinade als je iets tegenkomt hou ik me aanbevolen 🙂
Bedankt voor je reactie! Mocht ik iets vergelijkbaars hebben voor de barbecue, dan zal ik het melden!
Vandaag een lekker receptje online gezet voor op de bbq! https://eviekookt.nl/spaanse-kipspiesjes-van-de-barbecue/