Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Waar je ook bent in Spanje, je kunt er niet omheen: Gambas al ajillo. Ik vind ze heerlijk! En tot nu toe had ik ze nog niet zo lekker gekregen als in Spanje. Maar dit recept komt aardig in de buurt. De hete en smaakvolle olie dep je op met versgebakken warm brood. Heerlijk als onderdeel van een tapasmaaltijd, maar misstaat ook zeker niet als hoofdgerecht met een frisse salade. Combineer ze bijvoorbeeld eens met mijn Spaanse knoflookkip of nachoschotel.

Het lekkere aan gambas al ajillo vind ik de combinatie van gebakken knoflook, verse peterselie en rode peper. Voordat je het eet, eerst nog een citroentje erboven uitpersen of nog net een zuurtje toe te voegen. Heerlijk! En je kunt zelf bepalen hoe pittig je het maakt. Ik gebruik bijvoorbeeld verse rode peper én gedroogde chiliflakes. Zo krijg je heerlijke Spaanse knoflookgarnalen met een lekkere punch.

Zorg dat je gamba’s zo vers mogelijk zijn. Ik haal ze bijvoorbeeld altijd op de markt bij de visboer. Kies je voor ongepelde gamba’s, dan kun je de schalen en koppen nog gebruiken voor een heerlijke garnalenbouillon, bisque of bouillabaisse.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Maaltijd Hapjes, Tapas
Keuken Spanje
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 400 gram gamba's gepeld
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • olijfolie extra vergine
  • chiliflakes
  • zeezout
  • verse peterselie
Maaltijd Hapjes, Tapas
Keuken Spanje
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 400 gram gamba's gepeld
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • olijfolie extra vergine
  • chiliflakes
  • zeezout
  • verse peterselie
Gambas al ajillo
Instructies
  1. Dep de garnalen droog en leg ze opzij totdat je ze nodig hebt. Snijd de rode peper in ringetjes. Afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wenst, kun je de zaadlijsten wel of niet laten zitten. Met zaadlijsten is het gerecht pittiger. Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan of wokpan. Voeg de gamba's, knoflook en rode peper toe. Bak dit een paar minuten totdat de garnalen roze worden en opkrullen. Bestrooi met wat zeezout, chiliflakes en verse peterselie. Serveer warm met versgebakken knapperig brood.
    Dep de garnalen droog en leg ze opzij totdat je ze nodig hebt. Snijd de rode peper in ringetjes. Afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wenst, kun je de zaadlijsten wel of niet laten zitten. Met zaadlijsten is het gerecht pittiger. Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan of wokpan. Voeg de gamba's, knoflook en rode peper toe. Bak dit een paar minuten totdat de garnalen roze worden en opkrullen. Bestrooi met wat zeezout, chiliflakes en verse peterselie. Serveer warm met versgebakken knapperig brood.
Notities

Tip! Lekker als voorgerecht of onderdeel van een tapasmaaltijd. Gebruik je ongepelde garnalen, bewaar de koppen en schalen dan. Je trekt hier heel simpel een smaakvolle bouillon van. Bak de schalen en koppen in wat olijfolie op met wat peper en zout totdat ze roze zijn. Voeg dan water toe en laat het ten minste 30 minuten trekken. Heerlijk als basis voor bijv. een laksa, risotto of bouillabaisse.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *