Gamba’s al ajillo bitterballen

Gamba’s al ajillo bitterballen

Eigenlijk stonden garnalenkroketjes al heel lang op mijn lijstje om te maken.. Maar nu zijn het deze gamba’s al ajillo bitterballen geworden :p Beetje hetzelfde idee wel! Heerlijke smeuïge bitterballen met een vulling van pittige garnalen en knoflook. Dip ze in de aïoli en je waant je weer even in Spanje op het terras 🙂

Met bitterballen vind ik het altijd fijn om meteen een flinke portie te maken. Je kunt ze namelijk prima invriezen en zo heb je dus altijd een goede voorraad bitterballen in je diepvries liggen! Heb je onverwacht gasten of heb je zin in een lekker borrelavondje? Dan komen de bitterballen in je diepvries goed van pas! En heb je geen aïoli in huis? Ook geen ramp, want ze zijn zo smaakvol dat je er niet eens per se een dipje bij nodig hebt 😉

Geloof mij: zelf bitterballen maken is leuk en je tijd meer dan waard. Bitterballen zoals deze kun je namelijk niet kopen. Ik denk dat ik deze zelf nog veel vaker zal maken, want deze zijn écht heel erg lekker!

Smakelijk 🙂

Garnalen bitterballen: Gamba's al ajillo bitterballen
0 van 0 stemmen

Garnalen bitterballen: Gamba’s al ajillo bitterballen

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 5 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 min
Porties: 30 bitterballen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Garnalen bitterballen

  • 6 teentjes knoflook
  • 400 gram gamba's rauw, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 50 ml olijfolie
  • 75 gram bloem
  • 200 ml kookroom
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • chiliflakes naar smaak
  • bosje verse peterselie

Paneren

  • eiwit
  • bloem
  • paneermeel

Instructies

Vulling maken

  • Maak de knoflook schoon en snijd in dunne plakjes. Snijd de gamba's in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een pannetje en bak hier de knoflook en gambastukjes in aan totdat de gamba net niet meer doorzichtig is.
  • Voeg dan de bloem toe en bak een minuutje mee. Voeg de kookroom toe en roer tot een mooie dikke ragout. Breng deze op smaak met zout, peper en chiliflakes en roer er de parmezaanse kaas en wat verse peterselie doorheen (fijngehakt of in stukjes geknipt).
  • Doe de ragout over in een platte schaal en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen in de koelkast.

Bitterballen rollen

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.

Bitterballen frituren

  • Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling