Gambas al ajillo: Garnalen in knoflookolie

Gambas al ajillo: Garnalen in knoflookolie

Waar je ook bent in Spanje, je kunt er niet omheen: Gambas al ajillo. Ik vind ze heerlijk! En tot nu toe had ik ze nog niet zo lekker gekregen als in Spanje. Maar dit recept komt aardig in de buurt. De hete en smaakvolle olie dep je op met versgebakken warm brood.

Heerlijk als onderdeel van een tapasmaaltijd, maar misstaat ook zeker niet als hoofdgerecht met een frisse salade. Combineer ze bijvoorbeeld eens met mijn Spaanse knoflookkip of nachoschotel.

Het lekkere aan gambas al ajillo vind ik de combinatie van gebakken knoflook, verse peterselie en rode peper. Voordat je het eet, eerst nog een citroentje erboven uitpersen of nog net een zuurtje toe te voegen. Heerlijk! En je kunt zelf bepalen hoe pittig je het maakt. Ik gebruik bijvoorbeeld verse rode peper én gedroogde chiliflakes. Zo krijg je heerlijke Spaanse knoflookgarnalen met een lekkere punch.

Zorg dat je gamba’s zo vers mogelijk zijn. Ik haal ze bijvoorbeeld altijd op de markt bij de visboer. Kies je voor ongepelde gamba’s, dan kun je de schalen en koppen nog gebruiken voor een heerlijke garnalenbouillon, bisque of bouillabaisse.

Smakelijk!

Gambas al ajillo (Spaanse knoflookgarnalen)

Gambas al ajillo

Voorbereiding 10 min
Bereiding 5 min
Bereidingstijd: 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram gamba's gepeld
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 gedroogde rode pepers
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout
  • verse peterselie

Instructies

  • Dep de garnalen droog en leg ze opzij totdat je ze nodig hebt. Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een flinke laag olijfolie in een koekenpan of wokpan. Voeg de gamba's, knoflook en gedroogde rode peper toe. Bak dit een paar minuten totdat de garnalen roze worden en opkrullen. Bestrooi met wat zeezout en verse peterselie. Serveer met versgebakken knapperig brood.

Notities

Tip! Lekker als voorgerecht of onderdeel van een tapasmaaltijd. Gebruik je ongepelde garnalen, bewaar de koppen en schalen dan. Je trekt hier heel simpel een smaakvolle bouillon van. Bak de schalen en koppen in wat olijfolie op met wat peper en zout totdat ze roze zijn. Voeg dan water toe en laat het ten minste 30 minuten trekken. Heerlijk als basis voor bijv. een laksa, risotto of bouillabaisse.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *