Gambas al ajillo: Garnalen in knoflookolie

Waar je ook bent in Spanje, je kunt er niet omheen: Gambas al ajillo. Ik vind ze heerlijk! En tot nu toe had ik ze nog niet zo lekker gekregen als in Spanje. Maar dit recept komt aardig in de buurt. De hete en smaakvolle olie dep je op met versgebakken warm brood.
Heerlijk als onderdeel van een tapasmaaltijd, maar misstaat ook zeker niet als hoofdgerecht met een frisse salade. Combineer ze bijvoorbeeld eens met mijn Spaanse knoflookkip of nachoschotel.
Het lekkere aan gambas al ajillo vind ik de combinatie van gebakken knoflook, verse peterselie en rode peper. Voordat je het eet, eerst nog een citroentje erboven uitpersen of nog net een zuurtje toe te voegen. Heerlijk! En je kunt zelf bepalen hoe pittig je het maakt. Ik gebruik bijvoorbeeld verse rode peper én gedroogde chiliflakes. Zo krijg je heerlijke Spaanse knoflookgarnalen met een lekkere punch.
Zorg dat je gamba’s zo vers mogelijk zijn. Ik haal ze bijvoorbeeld altijd op de markt bij de visboer. Kies je voor ongepelde gamba’s, dan kun je de schalen en koppen nog gebruiken voor een heerlijke garnalenbouillon, bisque of bouillabaisse.
Smakelijk!
Gambas al ajillo
Ingrediënten
- 400 gram gamba’s gepeld
- 4 teentjes knoflook
- 3 gedroogde rode pepers
- olijfolie
- zeezout
- verse peterselie
Instructies
- Dep de garnalen droog en leg ze opzij totdat je ze nodig hebt. Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een flinke laag olijfolie in een koekenpan of wokpan. Voeg de gamba’s, knoflook en gedroogde rode peper toe. Bak dit een paar minuten totdat de garnalen roze worden en opkrullen. Bestrooi met wat zeezout en verse peterselie. Serveer met versgebakken knapperig brood.
Overheerlijk en makkelijk te maken. Maak het deze kerst weer voor een tapas maaltijd.
Heerlijk! Bedankt voor je reactie ? En een tapasmaaltijd met kerst is natuurlijk eigenlijk het beste wat je kunt doen! ??
Bij de gamba’s al shillings staat als suggestie olijfolie extra Virginie. Echter bij verwarmen hiervan komen schadelijke stoorden vrij. Ga ze zondag maken met gewone olijfolie.
Daar heb je gelijk in, ik ga het gelijk aanpassen! Dat is niet zo handig van mij.
Groetjes,
Evie