Waar je ook bent in Spanje, je kunt er niet omheen: Gambas al ajillo. Ik vind ze heerlijk! En tot nu toe had ik ze nog niet zo lekker gekregen als in Spanje. Maar dit recept komt aardig in de buurt. De hete en smaakvolle olie dep je op met versgebakken warm brood.
Heerlijk als onderdeel van een tapasmaaltijd, maar misstaat ook zeker niet als hoofdgerecht met een frisse salade. Combineer ze bijvoorbeeld eens met mijn Spaanse knoflookkip of nachoschotel.
Het lekkere aan gambas al ajillo vind ik de combinatie van gebakken knoflook, verse peterselie en rode peper. Voordat je het eet, eerst nog een citroentje erboven uitpersen om nog net een zuurtje toe te voegen. Heerlijk! En je kunt zelf bepalen hoe pittig je het maakt. Ik gebruik bijvoorbeeld gedroogde rode pepers, waarvan de olie ook lekker pittig wordt. Zo krijg je heerlijke Spaanse knoflookgarnalen met een lekkere punch.
Zorg dat je gamba’s zo vers mogelijk zijn. Ik haal ze bijvoorbeeld altijd op de markt bij de visboer. Kies je voor ongepelde gamba’s, dan kun je de schalen en koppen nog gebruiken voor een heerlijke garnalenbouillon, bisque of bouillabaisse.
Smakelijk!
Gambas al ajillo
Ingrediënten
- 400 gram gamba’s gepeld
- 4 teentjes knoflook
- 4 gedroogde rode pepers
- olijfolie
- zout en peper
- verse peterselie
- citroen (optioneel)
Instructies
- Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Dep de garnalen droog en meng met de knoflook, gedroogde pepers, zout, peper en een flinke hoeveelheid olijfolie. Laat marineren totdat je ze gaat bakken.
- Verhit een droge wokpan op het vuur. En voeg de gemarineerde gamba's toe. Bak dit een paar minuten totdat de garnalen roze worden en opkrullen. Bestrooi met wat zout, peper en verse peterselie. En knijp eventueel een citroentje er overheen. Serveer met versgebakken knapperig brood.
Overheerlijk en makkelijk te maken. Maak het deze kerst weer voor een tapas maaltijd.
Heerlijk! Bedankt voor je reactie ? En een tapasmaaltijd met kerst is natuurlijk eigenlijk het beste wat je kunt doen! ??
Kan ik de garnalen ook maken en dan koud bewaren / serveren?
Dat kan zeker! ?
Hoi,ik ben er nu mee bezig maar hoelang moeten de garnalen in de olie,koken of gaan de garnalen /gambasI IN de hete olie? Zijn ze dan OK?
Gamba’s gaan inderdaad in de hete olie, totdat ze roze kleuren!