Risotto aglio olio e peperoncini met garnalen

Risotto aglio olio e peperoncini met garnalen

Met risotto kun je eindeloos variëren en het is eigenlijk heel erg makkelijk om te maken. Voor deze risotto koos ik een simpele Italiaanse combinatie, namelijk risotto met knoflook en chilivlokken. Hier geef ik graag een twist aan door heerlijke knoflookgarnalen toe te voegen.

Van origine zie je vaak pasta agli oli e peperoncini, niet per se risotto. Maar in deze risotto variant is het ook hartstikke lekker. Trouw aan de Italiaanse traditie van een simpel gerecht met simpele en eerlijke ingrediënten. Geen overbodige poespas, maar heerlijk en simpel.

En wie houdt er nou niet van een goede risotto? Ik ben er zeker fan van namelijk! Een risotto neemt namelijk alle smaken perfect op zodat je echt één grote smaakbom krijgt. En heb je wat over? Dan kun je er heerlijke arancini van maken.

Smakelijk!

Risotto aglio lio con peperoncini y gamberi (risotto met knoflookgarnalen)
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Risotto agli olio e peperoncini met garnalen

Voorbereiding 15 min
Bereiding 20 min
Totale bereidingstijd: 35 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Risotto

  • klontje boter
  • 2 sjalotten
  • 6 teentjes knoflook in plakjes
  • 300 gram risotto rijst
  • flinke scheut droge witte wijn
  • 1,5 liter garnalenbouillon
  • peper en zout naar smaak
  • scheutje room
  • flinke handvol geraspte parmezaanse kaas
  • bosje verse peterselie

Knoflookgarnalen

  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 400 gram rauwe gepelde gamba's
  • zout en peper
  • snuf chiliflakes

Instructies

Risotto

  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verwarm een blokje boter in een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit hier de sjalotten in.
  • Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Bak de knoflook mee met de sjalotten totdat ze lichtbruin zijn.
  • Voeg een (flinke) snuf chilivlokken toe. Voeg de risotto rijst toe en bak de korrels een paar minuten mee.
  • Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe en roer totdat deze volledig is opgenomen door de risotto.
  • Voeg vervolgens met een soeplepel de garnalenbouillon toe. Voeg steeds pas een nieuwe soeplepel toe als de vorige volledig is opgenomen door de risotto.
  • Ga zo door totdat de bouillon op is of de risotto gaar is. De risottorijst moet mooi romig en zacht zijn en de korrel mag niet meer hard zijn, ook niet van binnen. Dit zal na ongeveer 20 minuten zijn, maar proef vooral regelmatig!
  • Voeg een scheutje room, geraspte Parmezaanse kaas, verse peterselie, peper en zout (naar smaak) toe en roer goed door de risotto heen.

Knoflookgarnalen

  • Bak dan de garnalen in wat olijfolie met chiliflakes, zout, peper en een uitgeperst teentje knoflook, totdat de garnalen roze zijn. Dit duurt maar een paar minuten.
  • Roer een deel van de garnalen door de risotto (met de olie) en bewaar een paar voor de garnering.

Notities

Tip! Heb je risotto over? Gebruik deze dan eens voor mijn arancini. En lees hier mijn tips voor de perfecte risotto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling