Risotto maken is makkelijk met mijn tips voor de perfecte risotto!

Risotto maken is makkelijk met mijn tips voor de perfecte risotto!

Ik hoor vaak van mensen om me heen dat ze risotto maken moeilijk vinden. Ze vinden het lekker, maar durven het zelf niet zo goed aan om het te maken. Laten we deze fabel snel de wereld uit helpen. Want risotto maken is helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen even de tijd voor nemen, een goede risotto heeft namelijk tijd nodig. Met mijn tips zet jij zo een perfecte romige risotto op tafel.

 

Kies je risotto rijst

Het maakt niet zoveel uit wat het recept is dat je voor je risotto gebruikt. Stap 1 is altijd het kiezen van de juiste risotto rijst. Een risotto rijst herken je aan de korte dikke korrel. In de meeste supermarkten is er tegenwoordig best wat keuze. Ik kies meestal niet voor de goedkoopste waar enkel ‘risotto rijst’ op de verpakking staat in plaats van het type rijst. Het meest voorkomende type risotto rijst dat je in de supermarkt tegenkomt is Arborio rijst. Dit is de meest gebruikte rijstsoort om risotto mee te maken. Een prima keuze dus! Ik kies meestal voor een verpakking van een Italiaans merk, omdat ik denk dat deze kwaliteit beter is van van het huismerk, maar de keuze is natuurlijk aan jou.

Wil je een wat meer exclusieve risotto rijst, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Carnaroli of Vialone Nano. Deze zul je waarschijnlijk niet in de supermarkt vinden. Wil je echt een keer een exclusieve risotto rijst proberen, dan kun je eens bij een Italiaanse speciaalzaak langsgaan.

 

Maak de soffrito

Wat elke risotto met elkaar gemeen heeft is dat het altijd begint met een soffrito dit is vaak een mengsel van ten minste ui en knoflook, gesmoord in wat boter. Je kunt hiervoor ook olijfolie gebruiken, maar boter geeft een net wat rijkere smaak. In deze stap kun je er voor kiezen extra ingrediënten toe te voegen. Denk hierbij na over de tijd dat je deze mee wil laten garen. In deze stap voeg je ingrediënten toe met een langere bereidingstijd of waarvan je wil dat de smaak goed in de risotto trekt (bijv. paddenstoelen, tomaat, saffraan of olijven). Wil je ingrediënten toevoegen met een kortere bereidingstijd (bijv. garnalen, asperges of vis), dan voeg je deze pas later toe, namelijk als de risotto rijst al gaar is.

 

Bak de risotto rijst

In de volgende stap voeg je de risotto rijst toe aan de soffrito en bak je deze even mee. De bedoeling is dat de kleur van de risotto rijst hier van ondoorzichtig wit in licht glazig veranderd. Dit is in principe de voorbereiding van de rijst op het opnemen van vocht, welke je in de volgende stap gaat toevoegen.

 

Kies je smaakmakers

In deze stap ga je de echte smaakmakers toevoegen om de risotto de gewenste smaak te geven. Dit is vaak in de vorm van een soort wijn of bier en een bouillon. De volgende combinaties vind ik persoonlijk erg lekker:

  • Donker bier & Rundvleesbouillon
  • Blond bier & Kippenbouillon
  • Rosé & Visbouillon (of garnalenbouillon)
  • Witte wijn & Groente- of Visbouillon
  • Rode wijn & Rundvlees- of Kippenbouillon

Afhankelijk van de smaakmakers die je kiest, kun je nu ook je extra ingrediënten kiezen. Bij de zwaardere smaakmakers zoals donker bier of rode wijn, passen ook sterkere winterse en herfstige smaken zoals paddenstoelen, spek of biefstuk. Kies je voor de lichtere smaakmakers als rosé, witte wijn of blond bier, dan kies je hier ook zachtere smaken bij. Hierbij passen verschillende vissoorten, garnalen, of lentegroenten bijvoorbeeld beter. Ben je er uit? Dan kun je nu langzaamaan de smaakmakers toe gaan voegen.

 

Het garen van je risotto

Blus de licht gebakken rijstkorrels af met de alcoholische smaakmaker die je hebt gekozen. Bij bier houd ik altijd een flesje aan, bij wijn een kopje. Afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt, voeg je later meer of minder bouillon toe. Houd een verhouding aan van 2:1 (vloeistof:rijst). Zodra de alcoholische smaakmaker bijna volledig is opgenomen door de rijst, kun je een kleine soeplepel bouillon toevoegen. Dit blijf je doen totdat de rijst alle vloeistof heeft opgenomen. Dit zal meestal een kleine 30 minuten duren. Ondertussen is het belangrijk dat je goed blijft roeren. Enerzijds zodat de risotto niet aanbakt aan de pan. Anderzijds omdat je er op deze manier voor zorgt dat de risotto lekker kleverig en romig wordt.

Ziet je risotto er goed en gaar uit? Proef dan altijd een korreltje rijst om zeker te zijn van de garing. Is de korrel van binnen nog een beetje hard? Dan heeft je risotto nog een paar minuten nodig. Zorg dat je op tijd proeft, want je kunt de korrels altijd verder garen, maar als het eenmaal te gaar is, dan kun je niet meer terug. Je risotto is gaar als de korrels mooi dik zijn en niet meer ondoorzichtig wit zien.

Wil je nog ingrediënten toevoegen met een korte bereidingstijd zoals garnalen of zalm, doe dit dan nu. Heb je ingrediënten die je apart bereid hebt, zoals bijvoorbeeld gebakken champignons. Dan kun je deze ook nu toevoegen.

 

Voeg Parmezaanse kaas of Pecorino toe

Een goede risotto heeft goede kaas nodig. Ik rasp zelf mijn kaas altijd van een stuk verse Parmezaanse kaas of Pecorino. Houd je van een iets sterkere smaak, kies dan voor de Pecorino in plaats van de Parmezaanse kaas. Voeg een flinke hand geraspte harde kaas toe aan je risotto en roer deze goed door. Je kunt nu ook een paar blokjes (room)boter toevoegen om de risotto nóg romiger te maken.

Met bovenstaande tips is een risotto maken niet moeilijk en zet jij binnen een half uur de lekkerste risotto op tafel! Succes en veel plezier. Je kunt uiteraard ook mijn recept voor Risotto met donker bier, spek en paddenstoelen gebruiken. En heb je en restje risotto over? Dan kun je hier lekkere Arancini van maken als borrelhapje of voorgerecht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.