Macarons maken, niet zo makkelijk als het klinkt. Deze kleine koekjes zijn complexer dan je misschien verwacht. Maar goede macarons maken is ook voor een amateurbakker te doen! Misschien heb je wat oefening nodig, maar ook jou gaat het lukken. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste onderdelen van het maken van macarons en hoop ik je ook inzichten te kunnen geven als er iets fout gaat!
Wat voor soorten macarons zijn er?
Dit is een belangrijke vraag. Je hebt namelijk twee veel voorkomende soorten macarons, dat zijn Franse macarons en Italiaanse macarons. Beiden hebben ook een heel erg verschillend basisrecept. Ik ga zelf uit van de Franse methode om macarons te maken. Mijn basisrecept voor macarons is dan ook volgens de Franse methode. Ook de tips, tricks en oplossingen zijn op basis van de Franse methode. Maak je macarons volgens de Italiaanse methode, gebruik dit artikel dan niet.
(Tekst gaat verder onder het recept)
Basisrecept macarons
Extra benodigdheden
- Mixer
- zeef
- oven
- spuitzak
Ingrediënten
Basisrecept macarons
- 75 gram gepasteuriseerd eiwit
- mespunt zout
- 50 gram hele fijne kristalsuiker
- 80 gram amandelmeel
- 150 gram poedersuiker
Basisrecept botercrème vulling
- 100 gram zachte ongezouten roomboter
- 130 gram poedersuiker
- 1 tl vanille extract
Instructies
Basisrecept macarons
- Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend mengsel hebt.
- Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Het amandelmeel kan wat grof zijn: wrijf dit door de zeef zodat het fijner wordt. Zorg dat er zo min mogelijk achterblijft in de zeef.
- Spatel het gezeefde amandelmeel en de poedersuiker vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 2 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
- Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor of de binnenkant van een kleine koekjes uitsteker. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
- Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid!
- Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 14 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 14 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog.
- Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen. Haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als het goed is plakken ze niet, maar het kan zijn dat sommigen nog een klein beetje plakken. Haal ze er dan voorzichtig met een mesje vanaf (bak ze dan de volgende keer 1 minuutje langer). Leg ze alvast in (even grote) tweetallen klaar voor het vullen.
Basisrecept botercrème vulling
- Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de vanille en de poedersuiker. Meng dit tot een mooie luchtige vulling.
- Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
- Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!
De belangrijkste stappen in mijn macaron recept
Als eerste zullen we alle belangrijke stappen bij het maken van macarons doorlopen. Waar moet je op letten en wat kan er mis gaan? En waarom zijn deze stappen zo cruciaal?
De eiwitten stijf kloppen
Goed stijf geklopte eiwitten zorgen voor een luchtig macaron beslag. Dit heb je nodig om de macarons goed te laten rijzen en dat mooie voetje te krijgen. Klop je de eiwitten niet stijf genoeg? Dan kunnen je macarons niet voldoende rijzen en krijg je ook dat mooie voetje niet. Bij macarons kun je je eiwitten beter te stijf kloppen dan niet stijf genoeg. Bij een van de volgende stappen spatel je de lucht er namelijk weer uit.
Amandelmeel zeven
Wil je mooie gladde en egale macarons, dan is het belangrijk dat je het amandelmeel goed zeeft. Je kunt het amandelmeel (samen met de poedersuiker) ook even fijnmalen in de keukenmachine. Ik vind dit zelf niet zo fijn, omdat het meel dan wat plakkeriger wordt. Maar je ziet het in veel macaron recepten van anderen wel terugkomen. Wil je dit proberen, maal het amandelmeel dan maar kort, anders komt er misschien vet vrij en wordt je meel plakkerig.
Macaroneren: het mengen van het eiwit, amandelmeel en de poedersuiker
Het mengen van je beslag is een heel erg belangrijke stap. Dit bepaalt namelijk of je macarons korrelig worden en scheuren, ze mooi luchtig worden of ze te plat blijven. En toch kan ik je niet vertellen hoe je dit precies goed doet. Hier komt ervaring en gevoel bij kijken. Houd ongeveer 2 tot 3 minuten aan voor het mengen van je beslag. Wat kan hier mis gaan?
Meng je het beslag te kort? Dan kunnen je macarons korrelig worden of zelfs gaan scheuren
Meng je het beslag te lang? Dan kun je er teveel lucht uit spatelen en zullen je macarons niet rijzen en dus ook geen mooi voetje krijgen.
Meng je het beslag precies goed? Dan krijg je mooie gladde, egale macarons met voldoende luchtigheid en een mooi voetje.
De macarons spuiten
Deze stap is vooral heel erg belangrijk voor het uiterlijk. Je wil namelijk mooie even grote gladde rondjes. Gebruik dan ook een ronde spuitmond om je macarons op te spuiten en teken vooraf even grote rondjes op je bakpapier. Zo heb je straks ook mooie even grote macarons!
Spuit de macarons met een ronde spuitmond recht van boven. Zo verdeelt het beslag zich evenredig en loopt het beslag tijdens het drogen of bakken niet uit.
Lucht uit de macarons tikken
Voordat je de macarons laat drogen, tik je de lucht uit de macarons door met je bakplaat op de grond of op het keukenblad te tikken. Hierdoor krijg je het teveel aan lucht uit de macarons. Dit zorgt ervoor dat je macarons niet gaan scheuren en dat ze ook niet hol zijn van binnen.
De macarons laten drogen
Bij Franse macarons moet je de macarons eerst laten drogen, voordat ze in de oven gaan. Door de macarons te drogen, vormt zich een laagje over de macarons. Dit voorkomt dan de macarons scheuren tijdens het bakken.
Je macarons zijn droog genoeg als ze niet meer plakken als je er met je vinger op drukt.
De macarons bakken
Bij het bakken van de macarons is het belangrijk dat je oventemperatuur niet te hoog is. Door een hoge oventemperatuur kunnen je macarons namelijk scheuren, te hard worden, te bruin worden of hol van binnen worden. Het bakken van de macarons is dus echt een cruciale stap.
Aangezien elke oven anders is, en de werkelijke temperatuur niet altijd overeenkomt met de werkelijke temperatuur, is dit ook een kwestie van je oven kennen en ervaring met je oven. Ik verwarm mijn oven voor macarons altijd voor op 150 graden en bak ze dan 14 minuten op de hete lucht stand. Werkt dit bij jou niet? Experimenteer dan een beetje met de oven.
Zet de temperatuur lager of verkort de oventijd als
- Je macarons te hard worden
- Je macarons gaan scheuren
- Je macarons bruin worden
- Je macarons hol zijn van binnen
Zet de temperatuur hoger of verleng de oventijd als
- Je macarons te zacht zijn
- Je macarons aan het bakpapier blijven plakken
De macarons af laten koelen
Heb geduld en trek je macarons niet meteen van het bakpapier af. De macarons zijn namelijk nog een beetje zacht en kunnen aan de onderkant nog een beetje plakken. Haal je ze te snel van het bakpapier af, dan trek je de hele macarons uit elkaar. Laat ze dus volledig afkoelen, op het bakpapier
De macarons vullen
Om de macarons mooi te vullen gebruik je het liefste een spuitzak met ronde spuitmond. Spuit een hoopje in het midden van de macaron en druk ze aan zodat de vulling zich verspreidt. Of spuit de vulling in een spiraal (beginnend in het midden) en druk de macaron maar heel zachtjes aan.
Let op bij natte vullingen, hierbij kan de vulling in je macaron trekken waardoor de macarons zacht worden. Bij een botercrème of chocolade ganache zal dit niet gebeuren. De kans dat dit gebeurt bij bijvoorbeeld jam of curd is een stuk groter.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Tips voor de mooiste macarons
Ga je macarons maken? Dan wil je natuurlijk dat ze perfect zijn! Met deze tips krijg jij de mooiste macarons.
Gebruik gepasteuriseerd eiwit
Gepasteuriseerd eiwit werkt een stuk makkelijker dan vers eiwit (vind ik), hierdoor wordt je beslag mooier en je macarons dus ook. En hoe makkelijk het werkt, hoe groter de kans dat jouw macarons perfect worden!
Gebruik kleurgel- of poeder, geen vloeibare kleurstof
Wil je gekleurde macarons, zeker doen, want dat ziet er hartstikke leuk uit! Let er wel op dat je geen vloeibare kleurstof gebruikt. Dit heeft namelijk veel te veel invloed op het beslag. Het beste gebruik je kleurgel- of poeder. Ik gebruik zelf altijd de kleurstoffen van FunCakes, werken als een trein!
Laat de macarons tenminste 30 minuten drogen
Je wil natuurlijk geen gescheurde macarons Dan is het belangrijk dat je de macarons echt minstens 30 minuten laat drogen buiten de oven. Op deze manier ontstaat er een mooi laagje over de macarons waardoor de macarons in de oven heel blijven en mooi egaal er weer uit komen!
Bak de macarons op een lage temperatuur
Als je perfecte macarons wil, moet je de oventemperatuur heel goed in de gaten houden. Bij een te hoge oventemperatuur kunnen de macarons bruin worden of te hard worden. Bij mijn oven zijn de macarons op 150 graden perfect. Merk je dat ze in jouw oven te bruin worden of te hard? Probeer het dan eens met 5 of 10 graden lager.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Waarom mislukken mijn macarons?
Het is niet zo makkelijk om één verklaring te vinden waarom je macarons niet gelukt zijn, maar ik ga toch een poging doen! Dit zijn de meest voorkomende problemen met de mogelijke oorzaken. Zit jouw probleem er niet tussen? Reageer dan vooral onderaan dit artikel, dan kan ik het nog completer maken 🙂
Mijn macarons zijn korrelig en/of niet mooi glad
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zijn je macarons echt korrelig, dan kan het zijn dat je het amandelmeel niet goed hebt gezeefd. Doe dit de volgende keer extra goed of zelfs meerdere keren, door een zo fijn mogelijke zeef.
Is dit niet de oorzaak? Dan kan het zijn dat je het macaronbeslag niet lang genoeg hebt gemengd. hierdoor kan het nog wat dik en korrelig zijn. Meng de volgende keer zo’n 30 seconden langer om te testen of het dan beter wordt.
Hebben je macarons nog pieken bovenop van het opspuiten? Dan heb je het beslag waarschijnlijk niet lang genoeg gemengd. Probeer ook in dit geval de mengtijd te verlengen met telkens 30 seconden totdat je macarons perfect zijn!
Mijn macarons krijgen geen voetjes
Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je de macarons niet lang genoeg buiten de oven hebt laten drogen. Zorg ervoor dat je de macarons minstens 30 minuten laat drogen voordat ze de oven in gaan en check voordat je de macarons gaat bakken of ze droog genoeg zijn. Het beslag mag niet aan je vinger blijven plakken.
Of je beslag was te vloeibaar. Dit kan komen doordat je het macaronbeslag te lang hebt gemengd. Probeer de mengtijd de volgende keer met zo’n 30 seconden te verkorten om te testen of je macarons dan wel mooie voetjes krijgen. Ook kan beslag te vloeibaar worden als je vloeibare kleurstof gebruikt in plaats van poeder of gel.
Mijn macarons scheuren
De oorzaken van gescheurde macarons zijn vaak dezelfde oorzaken als die ervoor zorgen dat je macarons geen voetjes krijgen. Dit kan dus komen doordat de macarons niet lang genoeg gedroogd hebben of je beslag te vloeibaar is. Laat je macarons dus minstens 30 minuten buiten de oven drogen en check met je vingen of het beslag niet meer plakt. En zorg ervoor dat je beslag niet te vloeibaar is. Gebruik geen vloeibare kleurstoffen en meng je beslag niet te lang.
Mijn macarons rijzen niet
Rijzen je macarons niet, dan zit er niet genoeg lucht in het beslag. Dit kan komen doordat je de eiwitten niet stijf genoeg hebt geklopt óf doordat je er bij het mengen van het beslag juist weer teveel lucht hebt uitgeslagen. Zorg er de volgende keer voor dat je eiwitten goed stijf zijn en verkort de mengtijd van je beslag iets.
Mijn macarons blijven plakken
Dit komt waarschijnlijk doordat je de macarons niet lang genoeg hebt gebakken of dat de oventemperatuur te laag was. Het is makkelijker en veiliger om de oventijd te verlengen dan de temperatuur hoger te zetten. Probeer de baktijd de volgende keer met 1 tot 2 minuten te verlengen.
Tip! Laat de macarons eerst volledig afkoelen op het bakpapier voordat je ze er af haalt. Dit verkleint ook de kans op plakkende macarons.
Mijn macarons zijn te hard
Dit komt waarschijnlijk juist door een te hoge oventemperatuur of een te lange oventijd. Je macarons worden dan meer meringues dan macarons. Houd de volgende keer een kortere oventijd aan en/of een lagere oventemperatuur. Worden je macarons te hard én bruin, dan ligt het waarschijnlijk aan de oventemperatuur. Worden ze alleen hard en niet bruin, dan ligt het waarschijnlijk aan de oventijd.
Mijn macarons zijn bruin
Op zich niet zo erg, want het doet niet zoveel voor de smaak. Maar het ziet er vooral niet zo mooi uit. Als je macarons te bruin worden, is je oventemperatuur waarschijnlijk te hoog. Verlaag de oventemperatuur de volgende keer met zo’n 5 tot 10 graden. Het zou dan wel kunnen dat je macarons iets langer moeten bakken. Test dat vooral ook uit!
Mijn macarons zijn hol van binnen
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn te lang opgeklopt eiwit, waardoor het vlokkerig is geworden. Of een te hoge oventemperatuur.
Je wil je eiwit mooi stijf kloppen, maar je wil wel dat het mooi glad en glanzend blijft. Het risico op vlokkerig overopgeklopt eiwit verklein je door gepasteuriseerd eiwit te gebruiken en een handmixer in plaats van een standmixer te gebruiken.
Is je eiwit gewoon goed? Dan kan het aan de oventemperatuur liggen. Doordat de buitenkant van de macarons sneller gaart dan de binnenkant, kan de macaron inzakken. Probeer de volgende keer een lagere oventemperatuur.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Hoe kun je macarons het beste bewaren?
Heb je dan eindelijk die perfecte macarons? Dan wil je ze natuurlijk ook zo lekker houden. Macarons zijn sowieso het lekkerst als ze minstens 24 uur gerust hebben. Vul de macarons en laat ze dan in een afgesloten doos in de koelkast minstens 24 uur rijpen. Daarna kun je de macarons nog zeker een week in de koelkast bewaren zonder dat de smaak minder wordt.
Bewaar macarons nooit buiten de koelkast! Maar leg ze wel ongeveer een half uurtje voordat je ze wil eten buiten de koelkast. Macarons zijn namelijk het lekkerst op kamertemperatuur.
Wil je de macarons langer bewaren, dan kun je overwegen ze in te vriezen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar het zou moeten kunnen. Doe de macarons in een luchtdichte diepvriesdoos en vries ze in. Je kunt ze dan nog tot 3 maanden bewaren. Wil je ze eten? Laat ze dan eerst weer op kamertemperatuur komen!
Heel veel succes!
Ondanks bovenstaande tips kan het zijn dat je macarons nog steeds niet perfect zijn. Maar blijf proberen en geef niet op! Mijn eerste uitprobeersels zijn ook allemaal de prullenbak in verdwenen.. Maar nu heb ik het onder de knie, heb ik gevoel bij het beslag en gaat het echt veel beter. Doe ervaring op en blijf proberen, dan weet ik zeker dat het jou straks ook lukt!
Bedankt voor het mooie recept.
Is het ook mogelijk om amandelmeel te vervangen met een ander soort meel? Voor de mensen zoals ik met noten allergie? 😀
Ik heb een keer geprobeerd om macarons met ander soort meel te maken, maar dat is me tot nu toe niet gelukt.. omdat de verhoudingen en ingrediënten bij macarons nogal nauw komen. Mocht het me in de toekomst wel lukken, dan zal het recept zeker online komen!
Als mijn macarons in de koelkast staan, duurt het minimaal een uur voordat er een huidje op zit in plaats van 20 tot 30 min. Hoe kan dit?
Hi Nadine,
Bedoel je als je ze moet laten rusten voordat je ze bakt? Ik zou ze in dat geval namelijk niet in de koelkast laten rusten. Een hoge luchtvochtigheid en lage temperatuur vertragen dat proces namelijk. Gewoon buiten de koelkast op kamertemperatuur is helemaal prima. Maar daardoor kan het met koud of nat weer ook voorkomen dat het inderdaad wat langer duurt dan 20 tot 30 minuten, maar dat is geen probleem.
Hoi, ik volg het recept, maar mijn deeg is te lopend. als ik rondjes spuit vloeien de rondjes open in elkaar. Wat doe ik verkeerd?
Macarons maken blijft lastig en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Als ik je probleem zo lees, dan denk ik dat je de eiwitten niet luchtig genoeg hebt geklopt en dat het beslag daardoor te vloeibaar is gebleven. Je zou het nog eens kunnen proberen door de eiwitten goed stijf te kloppen, je spatelt er daarna toch weer wat lucht uit als je het amandelmeel en de poedersuiker er doorheen spatelt, daardoor zou het beslag steviger moeten blijven. Hopelijk helpt dit!