Basisrecept pasta maken

Basisrecept pasta maken

Als ik zelf pasta maak, maak ik eigenlijk bijna altijd gevulde pasta. Omdat ik dat zóveel lekkerder vindt dan wanneer je gevulde pasta in de supermarkt koopt. Maar laatst had ik een stuk deeg over en daar maakte ik tagliatelle van, en eerlijk, dat is ook wel écht veel lekkerder dan kant-en-klare pasta.

Dus ik besloot mijn basis pastarecept met je te delen, zodat je zelf kunt bedenken wat voor pasta je er mee wilt maken. De basis is namelijk altijd hetzelfde. Alleen bij het uitrollen ga je verschil merken.

Pastavellen die je als lasagne gebruikt of voor het vullen van ravioli of tortellini, rol je namelijk wat dunner uit dan pastavellen die je gaat gebruiken voor tagliatelle of spaghetti. Daarbij is het namelijk lekkerder om wat dikkere slierten te hebben.

Bij alle soorten pasta vind ik het overigens handig om een pastamachine te hebben. Ik heb een opzetstuk voor mijn standmixer wat echt ideaal werkt, maar een simpele losse pastamachine kun je bij verschillende winkels ook al vrij goedkoop op de kop tikken. Ik vind ze niet het meest ideaal, maar zeker als je het voor een keer wil uitproberen, is het een prima aankoop!

Ik ben trouwens heel erg benieuwd waar je dit pastarecept voor gaat gebruiken. Heb je dit recept gemaakt, dan zou ik het superleuk vinden als je me in de reacties onder dit recept laat weten waar je het voor hebt gebruikt!

Smakelijk 🙂

Basisrecept zelf pasta maken
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Basisrecept pasta maken

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 5 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine
  • pastadroogrek optioneel

Ingrediënten

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren
  • scheutje goede olijfolie
  • flinke snuf zout

Instructies

Pastadeeg maken

  • Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
  • Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt.
  • Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf (langzaam) terugveren naar de originele vorm.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
  • Ga je gevulde pasta of lasagne maken, dan wil je het deeg dunner uitrollen dan wanneer je spaghetti of tagliatelle uitrolt.
  • Maak je lasagne of spaghetti, dan heb je een extra opzetstuk voor je pastamachine nodig die het deeg automatisch voor je snijdt (laatst keer dat je 'm uitrolt), of je kunt het deeg zelf in slierten snijden. Laat het deeg vervolgens drogen voor later gebruik. Wil je het direct koken, bebloem je pasta dan wat, zodat de slierten niet aan elkaar plakken in de pan.
  • Maak je lasagne of gevulde pasta, rol het deeg dan uit tot lange platten vellen. Vervolgens kun je stukjes uit het deeg snijden om het te vullen, of je kunt delen van het vel gebruiken als lasagnevellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.