10 Gourmet recepten & Gourmet tips

10 Gourmet recepten & Gourmet tips

Je kent het vast wel. Je gaat gourmetten, maar je bent wel een beetje klaar met die kant-en-klare gourmet pakketten uit de supermarkten. Dat snap ik helemaal! Want je wil eens een keer wat anders, wat originelers. Ik zet 10 gourmet recepten voor je op een rijtje. Zo ga jij gourmetten in stijl en hoef je geen genoegen te nemen met die kant en klare gourmetschotels. Bij onderstaande receptjes ga ik steeds uit van 4 tot 6 personen.

1. Italiaanse kipburgers

Waarschijnlijk denk je eerder aan traditionele runder hamburgertjes. Maar kipburgers zijn ook hartstikke lekker! Daarom trappen we af met een simpel recept voor gourmet kipburgers.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram kipgehakt
  • zout & peper
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 el geraspte parmezaanse kaas
  • 4 el paneermeel
  • mini hamburgerbroodjes.

Breng het kipgehakt goed op smaak met peper en zout en meng de gedroogde kruiden, parmezaanse kaas en het paneermeel door het gehakt. Kneed alles goed door totdat je gehakt goed gemengd is. Vorm er nu kleine hamburgers van en laat opstijven in de koelkast totdat je ze gaat bakken! Bak hier ook wat lekkere mini hamburgerbroodjes bij 😉

2. Speklapjes met kerrie

Ik ben zelf gek op speklapjes en vind dat deze bij een avondje gourmetten dan ook niet kunnen ontbreken. Speklappen kun je natuurlijk op verschillende manieren marineren. Maar mijn ervaring is het beste met een kerrie marinade. Ook voor het gourmetten gaan we dus voor kerrie speklapjes!

Wat heb je nodig?

  • 3 à la minute speklapjes
  • 3 el zoete chilisaus
  • 2 el kerrie
  • 1 teentje knoflook
  • klein scheutje zonnebloemolie
  • zout & peper

Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng dit met alle andere ingrediënten voor de marinade, breng op smaak met peper en zout en roer goed door elkaar. Snijd de speklapjes doormidden en roer deze door de marinade heen. Laat afgedekt ten minste 3 uur in de koelkast marineren.

3. Garnalen spiesjes met knoflook

Houd je van garnalen? Dan is dit het ultieme gourmet recept voor jou! Gebaseerd op de smaken van de alom bekende gamba’s al ajillo. Mooie grote garnalen gemarineerd in goed olijfolie met lekker veel knoflook, chiliflakes en peterselie.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram gamba’s (schoongemaakt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl chiliflakes
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 4 el goede olijfolie
  • zout en peper
  • kleine houten spiesjes

Maak de knoflook schoon en snipper deze. Meng dit met de garnalen, de chiliflakes, gedroogde peterselie en de olijfolie. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat de garnalen minimaal 3 uur marineren. Rijg de garnalen aan een spiesje (2 garnalen per spiesje).

4. Mini kipsaté’s

Saté’s zijn niet alleen superlekker in de zomer op de bbq, maar kunnen ook prima, als mini variant, op het gourmet! Haal dus wat mini satéstokjes in huis en ga lekker aan het rijgen voor jouw gourmet avondje.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram kippendijen
  • 4 el ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl citroensap
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • kleine houten spiesjes

Snijd de kippendijen in kleine stukjes en doe ze over in een kommetje of bakje. Maak de knoflook schoon en pers dit uit over de kip. Meng dit met alle overige ingrediënten, dek af en zet ten minste 3 uur in de koelkast. Rijg de kipstukjes vervolgens aan de houten spiesjes en serveer ze bij het gourmetten.

5. Teriyaki zalm

Voor de visliefhebbers, ook een heerlijk zalmreceptje met een Aziatisch tintje! Namelijk stukjes zalm met een (soort van) teriyaki marinade. Ik zeg ‘soort van’, omdat ik eigenlijk geen idee meer heb hoe deze marinade tot stand is gekomen en vanwaar de smaakinvloeden komen 😉 Maar lekker is ie wel!

Wat heb je nodig?

  • 300 gram verse zalm zonder huid
  • 4 el lichte sojasaus
  • 2 el honing
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl citroensap
  • 1 el sriracha (pittige saus)

Heel simpel weer. Snijd de zalm in blokjes. Maak het teentje knoflook schoon en pers deze uit. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en schep de zalm er voorzichtig doorheen. Je wil namelijk niet dat de zalm scheurt of beschadigd raakt. Dek de zalm af en laat ten minste 3 uur in de koelkast marineren.

6. Varkens halloumi spiesjes

Ben jij ook halloumi fan? Ik wel en ik breng dit langzaamaan ook over op al mijn vrienden. De vorige keer bij het gourmetten introduceerde ik het en deze keer vroegen verschillenden of ik weer halloumi zou hebben 🙂 Goed opgevoed dus! Daarom dit jaar, deze heerlijke spiesjes met halloumi en varkensschouder.

Wat heb je nodig?

  • 350 gram schouderkarbonade
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el oregano
  • 1 el goede olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 stuk halloumi à 150 gram
  • zout en peper
  • dunne houten spiesjes (anders splijt de halloumi)

Ook dit is niet moeilijk om te maken! Snijd de schouderkarbonade van het bot af en in kleine stukjes. Snijd ook de halloumi in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng met de overige ingrediënten en roer hier de halloumi en het varkensvlees doorheen. Breng op smaak met peper en zout en zet afgedekt ten minste 3 uur in de koelkast om te marineren. Rijg om en om de halloumi en het varkensvlees aan de spiesjes en serveer bij je gourmet.

7. Mini hamburgers

Hamburgers zijn altijd goed! Toch? 🙂 Daarom maakte ik ook deze keer heerlijke runder hamburgertjes voor bij het gourmetten. Lekker simpel! Leg er bij het gourmetten een plakje cheddar op en bak er wat mini hamburgerbroodjes bij en je hebt heerlijke mini hamburgers! En persoonlijk vind ik een klein gebakken kwarteleitje er ook heerlijk bij!

Wat heb je nodig?

  • 350 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Breng het gehakt goed op smaak met peper en zout en meng de overige ingrediënten door het gehakt. Omdat het rundergehakt is, heb je geen ei of paneermeel nodig. Kneed het gehakt goed door en vorm kleine hamburgertjes van het gehaktmengsel. Dek deze af en leg ze even in de koelkast om op te stijven. Lekker als je ze bakt aan één kant, omdraait en er dan een klein plakje cheddar kaas overheen laat smelten. Hoeft natuurlijk niet, maar is wel lekker 😉

8. Vijf-Kruiden eend

Ik vind het altijd leuk om mijn gasten vlees te geven dat ze niet verwachten. Deze keer kruidde ik dus een heerlijk stukje eend voor het gourmetten. De Lidl heeft tijdens de feestdagen altijd mooie stukken eend uit de diepvries, dus deze gebruikte ik dan ook voor dit receptje.

Wat heb je nodig?

  • 1 eendenborst
  • 2 el 5 kruidenpoeder
  • zout en peper

Snijd de eend in stukjes. Kruid rondom met wat zout en peper en het 5 kruidenpoeder. In principe kun je de eend direct serveren en bakken op je gourmet of grillplaat! Makkelijk hè? 😉

9. Chinese varkensspiesjes

Ik maakte al lekkere kipsaté’s, maar wilde ook nog iets met varkensvlees doen. Toen bedacht ik me dat ik ook wel Chinese stijl spiesjes kon maken. Dus met een marinade op basis van sojasaus, sesamolie en rijstwijn. Dit beviel ook erg goed!

Wat heb je nodig?

  • 350 gram schouderkarbonade
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 el Chinese rijstwijn
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el honing
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl witte peper
  • kleine houten spiesjes

Snijd de schouderkarbonade van het bot af en in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en roer hier de blokjes schouderkarbonade doorheen. Zet ten minste 3 uur afgedekt in de koelkast om te marineren. Rijg daarna kleine spiesjes van het vlees.

10. Gepaneerde brie

Vorig jaar deelde ik een aantal gourmet tips om eens wat anders te doen dan alleen vlees. Één van mijn tips was, gepaneerde brie. Maar ik deelde daar geen recept bij. Dat maak ik dit jaar goed met jullie! Hierbij mijn recept voor heerlijke gepaneerde brie.

Wat heb je nodig?

  • 1 brie
  • bloem
  • 1 ei
  • paneermeel

Eigenlijk supersimpel om te maken en echt heel erg lekker! Snijd de witte korst van de brie en snijd de brie in plakjes. Zet 3 kommen of diepe borden klaar. Doe in de eerste wat bloem, de tweede een geklutst eitje en in de derde het paneermeel. Haal de stukjes brie eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Zorg dat de brie volledig rondom bedekt is met het paneermeel. En ze zijn klaar om op je gourmet te bakken!

Ik denk dat je met deze recepten een heel eind komt om een leuke en originele gourmet avond te organiseren! Wil je hier ook nog wat niet-vlees gerechtjes bij serveren? Bekijk dan mijn tips voor gourmet receptjes die net even wat anders zijn dan gewoon vlees.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *