Gerechten als deze vind ik zo fijn voor het weekend. Dit zet je ’s middags al in de oven en je huis ruikt de hele dag heerlijk! Houd er wel rekening mee dat je de lamsbout de avond van tevoren al marineert. Eventueel kun je dit ook nog in de ochtend doen, maar dan trekken de smaken er wel echt minder goed in en is je gerecht dus iets minder smaakvol. Maak de kruidenmarinade door deze te pureren in de keukenmachine of staafmixer (met mengkom).
Deze lamsbout met pruimen, kweeperen en honing is een heerlijk zoet Marokkaans gerecht. Wat je eventueel wat minder zoet kunt maken door het met noten te serveren. Bijvoorbeeld met gezouten pistachenootjes of gebakken blanke amandelen. Niet per se nodig, maar heel erg lekker! En aangezien ik erg fan ben van noten bij mijn eten, doe ik dat lekker wel 🙂
Ik vind deze lamsbout heerlijk met gekookte parelcouscous met een beetje boter en ras el hanout kruiden. En een grote bak met gegrilde groenten uit de oven. Supersimpel, maar ohzo lekker!
Dus heb je een lekker lui weekend en zin in heerlijk eten? Dan is deze lamsbout echt een aanrader. Daarnaast misstaat ie ook zeker niet op de kersttafel of op tafel als je een etentje met vrienden of familie hebt.
Geniet ervan en smakelijk!
Lamsbout met pruimen en honing uit de oven
Ingrediënten
Kruidenpasta
- flinke bos verse koriander
- flinke bos verse peterselie
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1 rode peper met zaadlijsten
- flink stuk gember geschild
- 2 el komijn
- 2 el koriander
- 1 el honing
- 1 citroen uitgeperst
- peper
- zout
- 4 el olijfolie
Lamsbout
- 1,5 kg lamsbout met bot
- 2 el olijfolie
- 2 el bakboter
- 6 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram gedroogde pruimen zonder pit
- 2 el honing
- 300 ml lamsbouillon of runderbouillon
- 2 kweeperen
- gezouten pistachenootjes
Instructies
- Maal voor de kruidenpasta alle ingrediënten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe dat je een mooie dikke pasta krijgt met de consistentie van een currypasta. Kerf de lamsbout met een scherp mes rondom in. Wrijf de bout goed in met de kruidenpasta, ook goed in alle inkepingen. Leg de lamsbout afgedekt een nacht in de koelkast. Dit kun je dus het beste de avond vantevoren doen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 2 el olijfolie en 2 el bakboter in een grote ovenbestendige pan (met deksel). Bak hierin de lamsbout rondom bruin. Maak vervolgens de rode uien schoon en snijd deze in partjes. Maak ook de knoflook schoon en pers deze uit. Haal het vlees uit de pan en leg deze even opzij.
- Bak vervolgens de ui, knoflook en de overgebleven marinade in hetzelfde bakvet. Voeg na een paar minuten de pruimen toe. Ik doe deze er gewoon in zijn geheel in, maar je kunt ze ook halveren als je wil. Voeg nu ook de honing en de lamsbouillon (of runderbouillon) toe. Roer goed door en leg het vlees in het midden. Doe het deksel op de pan en zet deze voor 2,5 uur in de oven.
- Maak de kweeperen schoon en snijd deze in partjes. Bak deze (na 2,5 uur) in een beetje boter rondom bruin en leg de peerpartjes na 2,5 uur om het vlees heen. Haal het deksel van de pan en bak het nog een half uurtje in de oven. Garneer met wat verse koriander en peterselie en strooi er de pistachenootjes overheen.