Lamstajine met pruimen en pistachenootjes

Lamstajine met pruimen en pistachenootjes

Als je ooit in Marokko bent geweest, of gewoon erg van de Marokkaanse keuken houd, ken je die heerlijke geurige tajines wel. Bijvoorbeeld met kip, citroen en olijven, maar ook de heerlijke zoete lamstajines met gedroogde vruchten en honing. En dan het liefst met een zo hoog mogelijke couscoustoren ernaast met groenten erop :p

Nou toen ik in Marrakech was heb ik zoveel van deze heerlijke tajines gegeten. En mijn favoriet is zeker wel de lamstajine met gedroogde vruchten. En persoonlijk houd ik dan het meest van pruimen met abrikozen en eventueel (verse) vijgen. En natuurlijk lekker veel honing en kaneel. Heerlijk!

En sinds ik een keer blanke amandelen in olijfolie heb gebakken, kan ik daar geen genoeg van krijgen. Deze strooi ik dan ook graag rijkelijk over mijn tajines, in dit geval ook met een flinke handvol pistachenootjes, want die zijn altijd lekker!

Ik serveerde deze lamstajine met parelcouscous (met lekker veel boter) en gegrilde groenten uit de oven. Lekker en simpel! Heerlijk, omdat de lamstajine je al tijd genoeg kost 😉

Smakelijk!

Lamstajine met pruimen, pistachenootjes en parelcouscous

Lamstajine met pruimen en pistachenootjes

Voorbereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram lamsbout zonder bot
  • zout en peper
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • een snuf saffraan
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 3 kaneelstokjes
  • kokend water
  • 50 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 sinaasappel
  • 1 el honing
  • handvol blanke amandelen
  • handvol gepelde pistachenootjes
  • verse koriander optioneel

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in blokjes en kruid flink met peper en zout. Verhit een eetlepel zonnebloemolie en een klontje boter in de tajine (of een gietijzeren stoofpan) en wacht totdat de boter is gesmolten. Bak hierin het lamsvlees rondom bruin. Maak de rode uien schoon, snipper deze en voeg toe aan het lamsvlees. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het vlees. Maak de gember schoon, rasp deze en voeg ook toe. Roer goed door totdat alles mooi lichtbruin gebakken is.
  • Voeg de saffraan, gemalen koriander, komijn en de kaneelstokjes toe en voeg kokend water toe totdat het vlees bijna onderstaat. Doe de deksel op de tajine en laat dit tenminste anderhalf uur stoven op laag vuur.
  • Voeg een halfuur voor het einde van de stooftijd de pruimen en abrikozen toe en roer dit goed door. Rasp de sinaasappel, voeg de rasp toe en het sap van de helft van de sinaasappel. Voeg nu ook de honing toe. Roer alles goed door en laat dit zonder deksel nog even indikken.
  • Bak ondertussen de amandelen in een klein scheutje olijfolie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi de tajine voor het eten met de amandelen, pistachenootjes en verse koriander.

Notities

Tip! Lekker met geroosterde groenten uit de oven en (parel)couscous of brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling