Spaghetti met pistache roomsaus en mortadella

Spaghetti met mortadella en pistachenootjes

Een tijd terug ben ik in Bologna geweest waar ik heel veel lekkere dingen heb gegeten en ik heb ook een hoop lekkere ingrediënten mee naar huis genomen! Thuis dus lekker aan de slag gegaan met deze heerlijke Italiaanse ingrediënten om mooie simpele Noord-Italiaanse gerechtjes te maken. Waarvan deze spaghetti met mortadella en pistache een prachtig voorbeeld is!

Ik had er zelf nog nooit van gehoord en heb het hier in Nederland eigenlijk ook nog nooit gezien. Maar het schijnt een klassieke Italiaanse combinatie te zijn: pistache en mortadella. In een heerlijke romige saus, die je maakt door room toe te voegen of kookvocht van de pasta. Ik had zin in een romige volle saus, dus heb voor room gekozen. Maar je kunt dus ook kookvocht toevoegen. Dit vormt samen met de gemalen pistachenootjes ook een heerlijke romige saus. Met nog lekker wat geraspte kaas erdoor krijg je ook zo’n heerlijke saus 😉

Ik had dus nog mortadella ui Italië meegenomen, waardoor ik blokjes kon snijden. Hier in Nederland kun je mortadella vaak alleen maar als vleeswaren krijgen. Geen ramp hoor, maar dan heb je dus stukjes van een plakje in plaats van blokjes. Ook prima!

Kies wel voor ongezouten pistachenootjes in plaats van gezouten, anders wordt je pastasaus erg zout. Hopelijk ontdek jij ook deze heerlijke Italiaanse pasta! En kunnen we dit gerechtje samen wat meer bekendheid geven in Nederland.

Smakelijk 😉

Spaghetti met pistache roomsaus en mortadella
Pin recept Delen op Facebook
4 van 4 stemmen

Spaghetti met mortadella en pistachenootjes

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • klontje boter
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram mortadella (plakjes)
  • 75 gram ongezouten pistachenootjes gepeld
  • 200 ml kookroom
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten water al dente.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verhit de boter in een wokpan en fruit hier de sjalot in aan. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg toe aan de pan.
  • Snijd de mortadella in stukjes en bak dit ook ongeveer 2 minuutjes mee. Maal ondertussen de gepelde pistachenootjes fijn in een keukenmachine. Voeg dit ook toe aan de pan. Voeg vervolgens de kookroom en parmezaanse kaas toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de gekookte spaghetti door de saus en garneer met wat extra pistachenootjes en parmezaanse kaas. Serveer de pasta met een frisse salade.

2 reacties

  1. 5 sterren
    Lekker recept.

    Bij gebrek aan mortadella heb ik een alternatief gezocht. Gek genoeg is dat een blikje van die boterhamworst (smac) geworden. Dat paste eigenlijk perfect. (Ik heb al best vaak mortadella gegeten, dus ik weet hoe die smaak en structuur is.)

    Verder had ik ongeroosterde pistachenootjes, die ik eerst even in de olijfolie (in plaats van de boter; macht der gewoonte, want het zat al in de pan voor ik er erg in had) zachtjes heb gebakken, voor ik ze fijn stampte. De olie heb ik daarna gebruikt om de rest in te bakken.

    Er kwam hier thuis (gezin met kinderen) meteen een verzoek om een keer herhaling van dit recept.

    • Bedankt voor de uitgebreide reactie! Inderdaad boterhamworst uit blik komt qua smaak zeker in de buurt van mortadella. Persoonlijk vind ik mortadella wel lekkerder, maar volgens mij een prima alternatief! En de olie waar je de pistachenootjes in gebakken hebt, zal zeker ook extra smaak meegegeven hebben aan de rest, klinkt goed dus! Hopelijk mag het zeker nog vaker bij je op tafel staan 🙂

4 from 4 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.