Suikerdonuts maken

Suikerdonuts maken

Donuts! Wie houdt er niet van? Ik denk dat je donuts vooral lekker maakt door met verschillende toppings en smaken te experimenteren. En dat kan prima met dit basisrecept voor suikerdonuts, als (inderdaad) de basis 🙂 Zelf maakte ik bijvoorbeeld ook al eens een kaneel-variant en een variant als kraamhapje: met witte chocolade en muisjes. En mijn volgende donuts werden red velvet donuts met monchou topping (of vulling)! En daar heb ik nu al weer zin in :p

Ik kocht er speciaal een donut uitsteker voor (op aliexpress: slecht idee), want dat werkte bij mij dus echt voor geen meter.. De uitsteker sneed niet eens door het deeg heen, dus heb het prul meteen weggegooid. Gelukkig had ik wel nog wat koekjes uitstekers (overigens ook van ali) staan en die werkten gelukkig wel heel goed! Gebruik een wat grotere uitsteker en de kleinste voor het rondje in het midden: en je hebt gewoon een mooie donut vorm 😉

Vervolgens frituur je de donuts en worden ze nog wat mooi voller én je hele huis ruikt naar gebakkraam :p Ook wel leuk en lekker voor een keertje haha. Wentel je donuts nog even door wat fijne kristalsuiker, en je hebt heerlijke zelfgemaakte suikerdonuts!

Smakelijk!

Suikerdonuts maken
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Suikerdonuts maken

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:1 uur 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 minuten
Porties: 25 donuts
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • donut uitsteker of koekjes uitstekers (of andere ronde vormen van verschillende maten)

Ingrediënten

  • 1,5 liter zonnebloemolie (om in te frituren)

Donuts

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 el suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 450 gram bloem
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 60 gram zachte boter
  • 1 ei

Coating

  • extra fijne kristalsuiker

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork.
  • Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Meng in een andere kom de bloem, witte basterdsuiker, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in. Smelt de boter en giet de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in 1 uur in volume verdubbelen.

Donuts maken

  • Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik.
  • Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie.
  • Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
  • Laat de donuts daarna (losjes afgedekt met plasticfolie) in 30 minuten tot 1 uur verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.

Donuts frituren

  • Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden. En zet alvast een diep bord met de fijne kristalsuiker klaar.
  • Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten totdat je een mooie lichtbruine donut hebt. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en dip ze daarna met beide kanten in de suiker. Doe dit totdat je alle donuts hebt gebakken.
  • Donuts blijven niet zo lang zo heerlijk luchtig als wanneer je ze net hebt gebakken. Bewaar ze een dag (in plastic of papier ingepakt) in de koelkast of vries ze in voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.