Gehaktballen maken: Sappige grote gehaktballen!

Gehaktballen maken: Sappige grote gehaktballen!

Ik ben eigenlijk helemaal niet van Hollands eten! Stamppot maak ik bijvoorbeeld echt nooit en wij eten zelden ‘gewoon’ aardappels, groenten en vlees. Dit is dan ook echt een uitzondering! Ondanks dat ik niet van Hollandse pot houd. Houd ik natuurlijk wel van een goede gehaktbal. Wie niet? :p Dus toen manlief vroeg of ik gehaktballen wilde maken (en hij zeurde al een week om eten met mosterd), maakte ik deze heerlijke grote gehaktballen met mosterd! En eerlijk, ondanks dat ik niet van aardappels, vlees, groente houd.. was dit echt heel erg lekker!

Een van mijn voornemens voor dit jaar was meer sauzen en jus maken. Dit was oprecht de eerste keer dat ik jus heb gemaakt. Ik schaam me er stiekem een beetje voor. Maar de gerechten die ik meestal maak, zijn gewoon opzichzelfstaand en hebben geen saus of jus nodig.. En toch wil ik meer met sauzen gaan doen dit jaar! Vooral omdat ik op die manier weer nieuwe dingen leer en wat variatie aanbreng in mijn recepten.

Al met al was dit geen standaard Eviekookt gerechtje, maar daardoor zeker niet minder lekker. Juist omdat ik zoiets als dit nooit maak, geniet ik er extra van als ik dit dan wel een keer doe. En gehaktballen zijn altijd top! Dus daar zal ik zeker nog meer mee gaan experimenteren. Ik heb al wat nieuwe ideetjes voor gehaktballen in mijn hoofd. Vooral gehaktballen met een vulling van bijvoorbeeld kaas of ei.. Heb er nu al zin in!

Maar voor nu, lekker genieten van deze Hollandse gehaktballen. Ga je deze gehaktballen maken? Laat me in de comments weten wat je van het recept vindt! Oh trouwens, ik at dit gerecht met een heerlijke puree van zoete aardappel met parmezaanse kaas en gerookt paprikapoeder. Niet echt aardappels, groente en vlees dus 😉

Smakelijk!

Gehaktballen met mosterd en nootmuskaat
Pin recept Delen op Facebook
4.39 van 13 stemmen

Gehaktballen met mosterd en jus

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

 • 2 sneetjes wit brood
 • 1 ei
 • 500 gram half om half gehakt
 • 1 sjalot
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl vers geraspte nootmuskaat
 • 1 el grove mosterd
 • peper (en zout) naar smaak
 • paneermeel
 • 100 gram roomboter
 • 1 tl maizena
 • 1 el water

Instructies

 • Haal de korstjes van het witte brood af en scheur het brood in stukjes. De korstjes heb je niet nodig.
 • Klop een eitje en roer dit door de stukjes brood. Zet dit opzij totdat je het nodig hebt.
 • Doe het gehakt in een ruime kom. Maak de knoflook en sjalot schoon. Rasp de sjalot boven het gehakt en pers de knoflook boven het gehakt uit.
 • Rasp 1 tl nootmuskaat bij het gehakt. Voeg de mosterd en het geweekte brood met ei toe en kneed alles goed door elkaar.
 • Doe wat paneermeel in een kom of diep bord. Vorm 4 grote gehaktballen van het gehakt en rol deze door het paneermeel.
 • Leg, als je tijd hebt, de gehaktballen een uurtje in de koelkast om ze op te laten stijven. Ze blijven dan beter heel tijdens het bakken.
 • Verwarm de roomboter in een diepe (gietijzeren) braadpan en bak hier de gehaktballen in rondom bruin.
 • Zorg dat je ze eerst rondom bruin bakt voordat je ze helemaal gaar bakt. Door ze eerst rondom te bakken, zorg je ervoor dat ze niet aan de bodem blijven plakken.
 • Laat de gehaktballen vervolgens op laag tot middelhoog vuur gaar stoven. Draai ze regelmatig om zodat alle kanten mooi bruin worden. Na ongeveer 20 tot 30 minuten zijn je gehaktballen gaar!
 • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe een kopje kokend water bij de boter in de pan en schraap de aanbaksels van de bodem.
 • Roer in een los kommetje de maizena los met 1 el water. Voeg dit toe aan de jus in de pan en roer even goed door met een garde. Serveer de gehaktballen met de jus.

4.39 from 13 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.