Krokante taartjes met paddenstoelen en halloumi

Krokante taartjes met paddenstoelen en halloumi

Een heerlijk vegetarisch receptje, speciaal bedacht voor de feestdagen of een wat luxer etentje. Krijg je vegetarische gasten, ben je zelf vegetariër of wil je gewoon eens een lekkere maaltijd zonder een groot stuk vlees op tafel te zetten? Hoe leuk is het dan om zo’n mooi taartje per persoon te krijgen? Ik zal ’t je zeggen: Heel leuk!

Je vult de taartjes met een heerlijke rijke vulling van paddenstoelen, hazelnoten, Italiaanse kruiden en halloumi (nr 1. halloumi fan hier!) en dat is echt superlekker! Dit allemaal in een supermooi knapperig taartje. Wat wil je nog meer? Ik serveer hier een Italiaanse salade bij van veldsla met pijnboompitjes, zongedroogde tomaatjes en mozzarella met een goede Italiaanse balsamico azijn of andere dressing naar keuze.

Zeker weten dat dit een succes wordt. Zelfs als je gasten eigenlijk echte vleeseters zijn. De halloumi in dit taartje geeft namelijk zo’n mooie hartige smaak aan het gerecht, dat je echt het vlees niet mist, geloof mij en mijn (vleesetende) man :p

Geniet ervan! 😉

Krokante filodeeg taartjes met paddenstoelen, truffelolie en halloumi

Krokante taartjes met paddenstoelen en halloumi

Voorbereiding 10 min
Bereiding 20 min
Bereidingstijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram gemengde paddenstoelen naar keuze
  • 2 el gemengde italiaanse kruiden bijvoorbeeld oregano, rozemarijn en peterselie
  • zwarte peper
  • 3 el bloem
  • 0,5 liter paddenstoelenbouillon
  • 250 gram halloumi
  • 100 gram ongezouten hazelnoten
  • 2 el truffelolie
  • scheutje kookroom
  • 1 pakje loempiavellen (of filodeeg) à 20 tot 30 plakken
  • gesmolten boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verwarm de roomboter in een wokpan. Bak hier vervolgens de sjalotten in totdat ze glazig zijn. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de sjalotten. Bak ze eventjes mee. Snijd de paddenstoelen in even grote stukken. Dit mag best grof (ik snijd champignons bijvoorbeeld in vieren). Voeg deze toe en bak een paar minuutjes mee, totdat ze nét gaar zijn.
  • Breng op smaak met de Italiaanse kruiden en zwarte peper. Voeg nu ook 3 el bloem toe en bak dit een paar minuutjes mee. Voeg dan voorzichtig beetje bij beetje de paddenstoelenbouillon toe (let op! misschien heb je niet alles nodig). Roer door totdat je een mooie stevige glanzende saus hebt. Je wilt de saus niet te nat hebben, anders wordt je deeg straks soppy.
  • Snijd de halloumi in plakken en bak dit in een aparte droge koekenpan (dus zonder boter of olie) totdat de plakken mooi bruin zijn aan beide kanten. Snijd in hapklare stukken en voeg toe aan het mengsel in de pan. Hak de hazelnoten grof en voeg deze ook toe. Roer er nu ook de truffelolie en een scheutje kookroom doorheen. Pak 4 ovenbestendige schaaltjes (bijvoorbeeld flinke crème brulee schaaltjes)
  • Breng met een kwast wat gesmolten boter in de schaaltjes aan. Leg nu telkens één loempiavel (of een vel filodeeg) in het schaaltje. Met de hoek van het vel in het midden van het schaaltje. Het deeg dat over het schaaltje heen hangt, heb je straks nodig om het taartje dicht te maken. Kwast dit velletje deeg ook weer in met boter en leg de volgende er half overheen. Doe dit totdat je rond bent (telkens opnieuw met wat gesmolten boter eroverheen). Schep hier een vierde van het paddenstoelen mengsel in en leg de velletjes er één voor één overheen (telkens weer inkwastend met boter). Totdat je taartje dicht is. Bestrijk dan de bovenkant met gesmolten boter. Doe dit met alle 4 de taartjes. Bak de taartjes vervolgens 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *