Ik gebruik vaker voorgegaarde eend (zonder bot) in mijn recepten. Is niet alleen heel erg makkelijk, maar ook heel erg lekker! 🙂 En je kunt er verschillende gerechten mee maken. Zo gebruikte ik het ook al eens in een ramen recept. En er komt ook nog een Japanse curry met eend online binnenkort.
Maar deze keer ging ik dus voor een vrij klassieke combinatie van (peking) eend met hoisinsaus en lente ui. Een klassieke Chinese combinatie die je waarschijnlijk wel kent van de traditionele pekingeend. In dit recept dus een stuk minder klassiek gebruikt, in een soort Chinese pekingeend nasi :p
Dus heb je zin in een lekker makkelijk gerecht voor doordeweeks, dan is dit een mooie optie! De rijst is simpel, maar lekker en de eend is hartstikke smaakvol en heerlijk krokant. Alles wat je wil!
Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Smakelijk!
Gebakken rijst met krokante eend
Ingrediënten
- 300 gram basmatirijst
- 700 gram voorgegaarde eend ontdooid
- scheutje zonnebloemolie
- 2 sjalotten
- 6 lente uitjes
- 4 teentje knoflook
- stukje gember van ongeveer 1 cm
- 2 el (donkere) sojasaus
- 2 el hoisinsaus
Topping
- 4 eieren
- extra lente ui
- gezouten pinda's
- hoisinsaus
Instructies
- Kook de basmatirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat zoveel mogelijk afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de stukken eend totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
- Maak de sjalotten schoon en snipper ze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan en fruit hier de sjalotten in aan totdat ze net gaar zijn.
- Maak de lente uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Bak ze een paar minuutjes mee met de sjalotten zodat ze net niet meer rauw zijn.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een minuutjes of twee mee.
- Maak de gember schoon, rasp deze en voeg ook toe aan de pan. Roer goed door en bak nog een minuutje mee.
- Voeg nu de droge (licht afgekoelde) rijst toe en bak deze op hoge temperatuur mee. Voeg vervolgens de sojasaus en hoisinsaus toe. Blijf even bakken totdat de rijst mooi krokant en droog is.
- Bak 4 spiegeleitjes en breng ze eventueel op smaak met peper en zout.
- Verdeel de rijst over 4 kommen. Snijd de eend in reepjes, verdeel deze ook over de kommen. Leg er een gebakken eitje op en garneer met de lente uit, pinda's en wat extra hoisinsaus.