Zelfgemaakte vlammetjes

Vlammetjes maken: Zelfgemaakte vlammetjes

Manlief was jarig! En omdat ik de afgelopen tijd al erg veel zoete dingen had gemaakt, wilde ik nu eens wat hartige hapjes maken. En als manlief jarig is, mag hij natuurlijk kiezen wat er op het menu komt! En hij is gek op vlammetjes! Dus voor mij dan weer leuk om deze eens zelf proberen te maken. Ik vind ze zelf wel lekker, maar als ik mag kiezen, zijn vlammetjes niet mijn favo snacks. Toch superleuk om te maken en erg lekker geworden!

Eigenlijk zijn het een soort mini loempia’s geworden, maar dan met een lekkere pittige vulling van gehakt en kruiden. Een vulling die je in een loempia natuurlijk niet tegenkomt. Nou ben ik niet de vlammetjes expert, dus ik heb manlief de vulling lekker vaak tussendoor laten proeven. Zodat we zeker een smaak krijgen die ook bij vlammetjes hoort!

Dus heb je een feestje en wil je een keer wat anders op tafel zetten dan kant en klare snacks? Dan zijn deze zelfgemaakte vlammetjes gewoon een goed idee! Lekker spicy en dip ze vooral in wat zoete chilisaus, maak je ze helemaal mee af ?

Geniet ervan!

Zelfgemaakte vlammetjes
Pin recept Delen op Facebook
4.28 van 18 stemmen

Vlammetjes maken

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 50 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 40 vlammetjes
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • Keukenmachine (of foodprocessor)

Ingrediënten

  • 1 pak loempiavellen
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sambal brandal
  • mespunt bruine basterdsuiker
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 geklutst eitje
  • chilisaus

Instructies

  • Bak het gehakt rul en maak ondertussen de sjalot en de knoflook schoon. Snipper deze en voeg toe aan het gehakt. Bak nu ook de kruiden, de bruine suiker en de sambal even mee. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Als het gehakt afgekoeld is, kun je het nog wat fijner malen in de keukenmachine of foodprocessor. Ik heb dat wel gedaan, omdat de vulling in vlammetjes iets fijner hoort dan je gehaktmengsel nu waarschijnlijk is. Maal het gehaktmengsel fijn totdat je mooie fijne stukjes gehakt hebt. Laat vervolgens ook de loempiavellen ontdooien.

Vlammetjes vullen

  • Kluts het eitje in een kommetje en zorg dat je een kwastje klaar hebt liggen. Gebruik je grote loempiavellen, snijd ze dan in vieren. Als je kleintjes gebruikt, kun je 1 vel per vlammetje gebruiken. Leg het loempiavel op je aanrechtblad en schep een eetlepel van het gehaktbengsel in het midden. Bekwast het loempiavel (om het gehakt heen) met het gekluts eitje. Vouw nu 2 punten naar het midden en vouw één van de overige punten hier zoveel mogelijk overheen. Je hebt dan nog één punt over. Vouw deze zover mogelijk naar de andere kant zodat je een mooi rolletje hebt. Doe dit met alle loempiavellen totdat de vulling op is.

Vlammetjes invriezen

  • Waarschijnlijk wil je de vlammetjes pas later eten of serveren. Je kunt ze prima invriezen, wat hierbij wel belangrijk is, is dat de vlammetjes los van elkaar worden ingevroren, ze mogen elkaar dus niet aanraken. Zijn ze eenmaal bevroren, dan kun je ze wel gewoon bij elkaar in een zakje of bakje doen, dan plakken ze namelijk niet meer.

Vlammetjes frituren

  • Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Frituur de vlammetjes in 3 tot 5 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer met wat zoete chilisaus.

2 reacties

  1. Ik vind 3 tot 5 minuten heel vreemd, hoe kan dat? Het is voor mij een veelste groot verschil. Kunnen jullie ook aangeven ( voor een normale/standaard frituur) waar ik dan 75 procent van het mandje mee vul hoeveel tijd ze er dan in moeten? ( ik kan er niet in kijken of ze gaar zijn)

    • Hi Willem,

      Ik heb zelf geen frituur, dus ik frituur in zonnebloemolie in een gewoon pannetje op mijn fornuis. De reden dat ik 3 tot 5 minuten in het recept opneem, is omdat de frituurtijd heel erg afhankelijk is van bijv. de grootte van je pan, hoeveel stuks doe je er tegelijk in, of je op gas of inductie frituurt en hoeveel olie zit er in je pan. Al deze elementen hebben invloed op de temperatuur van de olie en dus op de tijd die het kost om de vlammetjes te frituren. Als de buitenkant mooi bruin is (zoals een vlammetje er normaal gesproken ook uitziet), dan kun je er vanuit gaat dat ze goed zijn. Ik kan het helaas niet voor je testen, aangezien ik dus geen frituurpan heb. Succes!

4.28 from 18 votes (18 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.