Kaneel donut balletjes

Kaneel donut balletjes

Donuts maken stond al heel erg lang op mijn lijstje. Ik vond het namelijk best spannend om hier aan te beginnen.. Zo voor de eerste keer wilde ik het mezelf dus makkelijk maken en ik besloot daarom donut balletjes te maken in plaats van ‘echte’ donuts. Doet aan de smaak natuurlijk niets af, maar ziet er misschien wel minder leuk uit. De volgende keer worden het dus wel echte donuts! Of gaan we deze donut balletjes vullen, beiden lijkt me namelijk een goed idee :p

En mocht jij het nou ook spannend vinden om donuts te maken? Dat is echt nérgens voor nodig. Donuts maken is namelijk helemaal niet moeilijk en wel heel erg lekker. Laat je dus vooral niet tegenhouden en ga met dit recept lekker zelf aan de slag!

En wil je wel voor die echte donut vorm gaan? Maak dan geen balletjes, maar rol het deeg uit en steek er donutvormen uit. Laat het vervolgens rijzen op een bakpapiertje en frituur op dezelfde manier. Zou in theorie moeten werken, maar ga ik nog een keer voor je uitproberen! 😉

Smakelijk!

Kaneel donut balletjes
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Kaneel donut balletjes

Voorbereiding 20 min
Bereiding 30 min
Rusttijd:1 uur 30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 min
Porties: 20 donuts
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 el suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 450 gram bloem
  • 60 gram kaneelsuiker
  • mespunt zout
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • extra kaneelsuiker

Instructies

  • Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Meng in een andere kom de bloem, kaneelsuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in. Smelt de boter en doe de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en een theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in een uur in volume verdubbelen.
  • Maak vervolgens 20 strakke bolletjes van het deeg en leg ze ieder op een eigen stukje bakpapier. Dek losjes af met plasticfolie en een theedoek en laat in een half uurtje rijzen totdat ook deze weer in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan. En zet alvast een diep bord met kaneelsuiker klaar.
  • Laat een donutbolletje van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten totdat je een mooi lichtbruin donutballetje hebt. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en rol ze daarna door de kaneelsuiker. Doe dit totdat je alle deegbolletjes hebt gebakken.
  • De donuts zijn het lekkerst op de dag zelf. Wil je ze bewaren? Doe ze dan in een servetje en bewaar ze in een kartonnen afgesloten doos of een papieren zak. Eet ze het liefst zo snel mogelijk op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling