Appel en kaneel is zo’n heerlijke klassieke combi die we natuurlijk kennen van de klassieke appeltaart! Nou ben ik nog niet zo’n held in het bakken van taarten, maar gaat cake me wel goed af. Dus bakte ik een heerlijke appel-kaneel cake. Tijdens mijn zoektocht naar het cakeblik in mijn overvolle keuken, kwam ik een zakje nougatine tegen en dat leek me ook wel lekker om over de cake heen te strooien en dat is uiteindelijk superlekker geworden! 🙂
Een heerlijke smeuïge cake, die wat donkerder is dan je gewend bent misschien, door de bruine suiker, met een heerlijk krokant laagje bovenop van de nougatine! Ik heb nog getwijfeld om er rozijnen doorheen te doen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, maar ik denk wel dat het een lekkere extra toevoeging kan zijn. Je welt dan de rozijnen van tevoren en roert ze samen met de appels door het beslag. Toen ik overigens aan het twijfelen was over wel of geen rozijnen, heb ik wel bedacht dat ik nog een keer een boerenjongens cake of muffins ga bakken :p Dus er komt sowieso nog een bakrecept met rozijnen (en rum) aan!
Voor nu kun je in ieder geval aan de slag met deze heerlijke appelcake. Ik vind ‘m lekker fris zo, net een beetje kruidig, maar vooral niet te zoet. Ik heb namelijk gekozen voor wat minder suiker in het beslag, omdat je natuurlijk al (fris)zoete appels toevoegt én zoete nougatine over de cake heen strooit. Op deze manier heb je een heerlijke balans van smaken: kruidig, zoet, fris: en dat allemaal perfect in balans 🙂
Smakelijk!
Appelcake met kaneel en nougatine
Ingrediënten
- 2 granny smith appels
- 2 el bruine basterdsuiker
- 3 el kaneel
Cake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
- mespunt zout
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- nougatine
Instructies
- Maak de appels schoon: verwijder de klokhuizen en schil de appels. Snijd de appels in kleine stukjes en meng dit met 2 el bruine basterdsuiker en 3 el kaneel. Zet dit opzij en maak het beslag voor de cake.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix de boter met de suiker (bruine-, vanille- en kristalsuiker) tot een luchtig mengsel.
- Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en mix deze door het botermengsel. Voeg telkens pas een nieuw ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen door het beslag.
- Mix vervolgens het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
- Spatel er dan de appels doorheen.
- Vet een cakeblik in met boter en doe het beslag in het cakeblik. Bestrooi de bovenkant van de cake met de nougatine en bak de cake in een uurtje gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake afkoelen. Leg vervolgens een theedoek over de cake, draai de cake om en stort 'm in de theedoek. Leg er vervolgens een bord onder en draai de cake weer om.