Deze cake was eigenlijk niet mijn idee, maar het idee van een vriend van me. We gingen samen worstenbroodjes bakken en hij vond het ook wel een leuk idee om een pecan plaatcake te bakken. Ik had er niet helemaal beeld bij :p Maar toen hij een foto stuurde van wat hij bedoelde, kon ik wel vooruit 🙂
Dus toen schreef ik een recept uit voor een roombotercake met laagjes bruine suiker – kaneel – pecannootjes er tussen. En dat werd gelukkig heel erg lekker! Met een heerlijke krokante bovenkant, en de laagjes juist smeuïg van de suiker en krokant van de nootjes. Een erg goed idee van hem dus!
Ik bakte de cake in een rechthoekige brownievorm (28×19 cm), maar elke plattere cake – of taartvorm leent zich hier in principe voor! En het fijne is dat je ‘m iets minder lang afbakt dan een ‘gewone’ cake, sneller proeven dus!
Smakelijk 🙂
Plaatcake met pecan en kaneel
Extra benodigdheden
- brownievorm
Ingrediënten
Cake
- 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
Vulling
- 100 gram pecannootjes
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 el kaneel
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een rechthoekige platte bakvorm (brownievorm) in met boter.
- Mix de boter met de suiker tot een luchting bleek mengsel.
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en voeg telkens pas een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen door de boter.
- Mix er vervolgens het zout en het zelfrijzend bakmeel doorheen.
Vulling
- Maal (of hak) de pecannootjes grof in een keukenmachine, of met de hand. Meng dit met de bruine basterdsuiker en kaneel en roer goed door.
- Stort een derde van het cakebeslag in de vorm, strooi hier het pecanmengsel overheen.
- Verdeel daar vervolgens weer een derde van het cakebeslag overheen en vervolgens weer een laagje pecan-suikermengsel. Eindig met de derde laag cakebeslag en bestrooi de top met nog wat pecanmengsel.
- Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 35 minuten gaar. Test eventueel met een satéprikker. Als deze er schoon (dus zonder nat beslag) uit komt, dan is de cake gaar. Laat in de bakvorm afkoelen en snijd de cake daarna in stukjes.