Surinaamse bami met gamba’s en zoutvlees

Surinaamse bami met gamba’s en zoutvlees

Ik laat me erg graag inspireren door de Surinaamse keuken! De smaken zijn zo geweldig en uitgesproken en daar experimenteer ik érg graag mee. Daarom wil ik graag vooraf al zeggen dat deze Surinaamse bami NIET authentiek is. Als je daar naar op zoek bent, kun je beter een ander recept gebruiken.

Als je op zoek bent naar geweldige Surinaamse smaken in een heerlijk en uniek bordje bami, dan ben je hier wel bij het juiste recept! Een experiment dat echt zó goed heeft uitgepakt! 🙂 Een heerlijke smaakvolle en smeuïge bami met een (nog net) zachtgekookt eitje erbovenop. Bomvol heerlijke Surinaamse smaken!

Ik ben zelf groot fan van Surinaamse masala, zoutvlees en trassie (zeker in combinatie met ketjap) en die ingrediënten gebruik ik dan ook graag in mijn Surinaamse recepten. En ik hoor vaak dat bepaalde ingrediënten niet in een Surinaamse bami horen en dat geloof ik natuurlijk graag, maar ik vind het lekker, dus ik doe het er in mijn recept wél bij. En geloof mij, proef het zelf, dan weet ik zeker dat jij het ook héérlijk vindt!

Smakelijk 🙂

Surinaamse bami met gamba's, zoutvlees, kouseband en een gekookt eitje
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Surinaamse bami gamba’s en zoutvlees

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 20 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 20 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram zoutvlees
  • 4 eieren
  • 350 gram spaghetti
  • 2 rode uien
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 tl trassie
  • 1 el Surinaamse masala
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl witte peper
  • 1 maggiblokje
  • 200 gram kouseband
  • 1 vleestomaat
  • 1 madame jeanette
  • 200 gram gamba's
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • bosje bladselderij

Instructies

  • Spoel het zoutvlees af en kook het in een uurtje zacht en gaar. Snijd het vervolgens in stukjes en leg het opzij totdat je het nodig hebt. Kook de eieren in 6 tot 8 minuten nog net zacht. Kook de spaghetti al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Maak de rode uien schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan en bak hier het zoutvlees even in aan. Voeg de uien toe en fruit deze een paar minuutjes mee. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe. Maak de gember schoon, rasp deze en voeg ook toe. Bak beiden ongeveer een minuutje of twee mee.
  • Voeg vervolgens de trassie, masala, tomatenpuree, witte peper, het maggiblokje en een beetje water toe. Roer alles goed door elkaar. Maak de kouseband schoon en snijd in hapklare stukjes. Voeg toe aan de pan en roer alles weer door. Snijd de tomaat in stukjes en voeg deze ook toe. Roer alles goed door, doe de madame jeanette erbij (heel) en laat alles een minuut of 5 stoven totdat de kouseband net beetgaar is.
  • Haal de madame jeanette er weer uit en gooi weg. Bak de gamba's mee totdat ze roze zijn. Voeg vervolgens de spaghetti, ketjap asin en ketjap manis toe. Roer alles goed door. Knip er vervolgens wat bladselderij overheen. Pel de eieren en geef bij elke portie een gekookt eitje. Serveer er eventueel ook bananenchips bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling