Zoutvlees met gamba's en kouseband

Zoutvlees met gamba’s

Hopelijk heb je al ooit van zoutvlees gehoord, want dat is echt heel erg lekker! Ik heb dit gerecht eigenlijk ook al online staan, maar dan zonder de gamba’s. Maar oprecht, de gamba’s zijn een heel erg lekkere toevoeging! Dus ik heb dit recept er toch maar als een los gerecht op gezet 😉

Zoutvlees is eigenlijk iets dat vanuit vroeger komt. Ingrediënten die normaal gesproken niet zo lang houdbaar zijn zoals vis en vlees, kun je zouten waardoor het langer houdbaar wordt. En de restanten hiervan zie je nog veel in de warmere stukken van de wereld. Waaronder Suriname, waar ze rundvlees zouten. En dat is naast de langere houdbaarheid, ook nog eens super lekker!

Je moet het vlees wel eerst ontzouten voordat je het gebruikt, anders wordt je gerecht veel te zout. Dit doe je door het zoutvlees eerst een uurtje te koken. Spoel het daarna nog even goed af en je hebt heerlijk zachtgegaard zoutvlees dat nog steeds zout is, maar niet te zout. Precies zoals je het wil dus! En dan is het klaar om te verwerken in dit heerlijke gerecht met zoutvlees, kouseband en gamba’s 🙂

Smakelijk!

Zoutvlees met gamba's en kouseband
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Zoutvlees met gamba’s

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Zoutvlees uitkoken:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 50 minuten
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingredients

  • 600 gram zoutvlees
  • 2 rode uien
  • 1 kleine Surinaamse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el witte peper
  • 3 el Surinaamse masala
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 grote vleestomaat
  • 500 gram kouseband
  • 1 maggiblokje
  • kopje water
  • 300 gram rauwe gepelde gamba's

Instructions

Zoutvlees voorkoken

  • Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Kook hierin het zoutvlees in ten minste een half uur, maar liefst een uur gaar.
  • Snijd het vlees vervolgens in kleine stukjes en verwijder de harde stukken. Ik laat het vet er altijd aanzitten omdat ik dat lekker vind, maar als je daar niet zo van houdt, kun je dit er natuurlijk ook afsnijden.

Zoutvlees met gamba's en kouseband

  • Maak de ui, knoflook en Surinaamse peper schoon en snipper deze. Let op dat je de peper heel klein snijd.
  • Bak dit een paar minuten in een scheutje zonnebloemolie totdat de ui licht glazig is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee.
  • Voeg de witte peper, Surinaamse masala en bruine basterdsuiker toe aan de pan. Bak dit een paar minuutjes mee totdat je keuken heerlijk kruidig ruikt. Voeg nu het vlees toe en bak dit ook even mee.
  • Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg dit toe aan de pan. Bak dit mee totdat de tomaat net uit elkaar valt. 5 minuutjes zou goed moeten zijn.
  • Snijd de kouseband in hapklare stukjes en voeg dit toe. Bak 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens een klein kopje kokend water en het maggiblokje toe.
  • Stoof het vlees vervolgens 20 minuten zonder deksel, zodat de saus wat in kan dikken. Proef de saus, deze hoort lekker dik en zoutig te zijn. Wil je het liever nog wat zouter, dan kun je nog een maggiblokje toevoegen.
  • Voeg als laatste de gamba's toe en blijf roeren totdat deze net roze en gaar zijn. Serveer met witte rijst of rotiplaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.