Surinaams stoofvlees van zoutvlees en kip

Surinaams stoofvlees van zoutvlees en kip

Ik begin maar vast met de melding dat dit geen authentiek Surinaams recept is. Ik houd van de Surinaamse smaken en experimenteer daar graag mee. Zo is dan ook dit Surinaams stoofvlees tot stand gekomen. Een soort kruising tussen mijn zoutvlees recept en mijn kip masala recept, met een vleugje Surinaamse bami 😉

En dat is weer heel erg lekker geworden! Natuurlijk eet je dit ook lekker met je handen, met stukjes rotiplaat pak je was vlees en kouseband, en heb je dus ook geen bestek meer nodig! Alleen om eventueel het eitje in stukjes te snijden en er doorheen te roeren 😉

Heb je nog nooit zoutvlees op? Dan zou ik het echt eens proberen! En weet je al hoe lekker het is, probeer dan vooral een van mijn andere recepten met zoutvlees 🙂

Smakelijk!

Surinaams stoofvlees van zoutvlees, kip en kouseband
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Surinaams stoofvlees van zoutvlees en kip

Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Bereiding 2 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo zoutvlees

Surinaams stoofvlees

  • 2 rode uien
  • scheutje zonnebloemolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 600 gram kippendijen
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 el surinaamse masala
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el witte peper
  • 1 grote vleestomaat
  • 1 el ketjap asin
  • 3 el ketjap manis
  • 1 maggiblokje
  • 100 ml water
  • 1 surinaamse peper

Surinaams stoofvlees afmaken

  • 4 eieren
  • 250 gram kouseband

Instructies

  • Kook het zoutvlees in ruim kokend water zo'n 45 tot 60 minuten en spoel daarna goed af met koud water. Dit doe je om het zoutvlees wat te ontzouten.

Surinaams stoofvlees

  • Maak de rode uien schoon en snijd in dunne ringen. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en bak de uienringen een minuut of 4.
  • Snijd de kippendijen iets kleiner (in vieren ongeveer) en bak ze mee met de uien. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de kip zodra deze mooi bruin is.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree, Surinaamse masala, bruine suiker en de witte peper toe en bak een paar minuten mee.
  • Snijd de harde stukjes uit het zoutvlees en snijd het vlees in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak ook even mee.
  • Snijd de tomaat in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan. Bak mee totdat de tomaat uit elkaar begint te vallen. Roer goed door.
  • Voeg dan de ketjap asin, ketjap manis, het maggiblokje en het water toe en roer goed door elkaar.
  • Leg de Surinaamse peper in de pan, doe het deksel er op en stoof zo'n 2 uur totdat de kip en het vlees mooi zacht zijn.
  • Snijd dan de kouseband in hapklare stukjes en voeg deze toe aan de pan. Haal het deksel van de pan en stoof nog zo'n 20 minuten totdat de saus mooi dik is en de kouseband gaar.
  • Kook ondertussen de eieren net niet hard (zo'n 8 minuten). Verdeel het stoofvlees over 4 borden en leg op elk bord een eitje. Serveer met rotiplaat en zoetzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.