Quiche Lorraine met Surinaams gerookt spek

Quiche Lorraine met Surinaams gerookt spek

Quiche Lorraine is eigenlijk een van de basisrecepten die iedereen moet kennen. En dat kan ook prima met kant-en-klaar deeg. Maar aangezien ik graag alles from scratch maak, maak ik ook het deeg zelf in dit recept.

De originele quiche lorraine komt uit Frankrijk en maak je met spek, room en kaas. Dit zijn eigenlijk de basics. Nu heeft de quiche lorraine wel een soort van transformatie doorstaan, waardoor mensen er ook bijvoorbeeld prei of bosui doorheen doen. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van.

En toch houd ik me ook niet aan het originele recept. Ik zag namelijk bij mijn toko heerlijk gerookt Surinaams moksie metie spek liggen. En dat leek mij wel een mooie basis voor een simpele, maar toch speciale quiche lorraine. Daarbij snipperde ik er ook een paar sjalotjes bij en voegde ik wat knoflook en verse peterselie toe.

Zoals ik al zei: ik maakte ook het deeg zelf. En daar ben ik best wel trots op. Voor degenen die het nog niet weten.. Ik kan eigenlijk helemaal niet bakken. Ik kook namelijk heel erg op gevoel. En bij bakken kan dat eigenlijk helemaal niet. Zelf een deeg maken, is voor mij dus een hele overwinning! Wie weet lukt het me om ook nog eens zelf brood te bakken. Ik heb er nu in ieder geval iets meer vertrouwen in!

Het mooiste, het deeg was niet eens moeilijk om te maken :). Wil je dus ook eens zelf proberen deeg te maken? Dan is deze quiche een mooi begin. Als het mij lukt, lukt het jou ook!

Deze quiche beviel me zo goed, dat ik deze ook eens in een andere variant wil proberen.. In mijn hoofd spookt al een heerlijke quiche Lorraine met bacon en cheddar, dus wie weet volgt daar ook nog een mooi recept van!

Maar voor nu, smakelijk eten met deze quiche Lorraine. Ik serveerde er een frisse salade bij. Altijd goed 😉

Smakelijk!

Quiche Lorraine met Surinaams gerookt spek
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Quiche Lorraine met Surinaams gerookt spek

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 25 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 1 quiche
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Quiche deeg

 • 300 gram bloem
 • 150 gram boter
 • 1 ei
 • 1 tl zout
 • bakbonen of andere verzwaarders als gedroogde kikkererwten of bruine bonen

Vulling

 • 500 gram Surinaams moksie metie spek of gerookt spek
 • 2 sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • zwarte peper
 • 250 ml crème fraîche
 • 4 eieren
 • 50 gram geraspte kaas
 • bosje verse peterselie
 • 50 gram extra geraspte kaas

Instructies

Quiche deeg

 • Snijd voor het deeg de boter in kleine blokjes en kneed dit door de bloem, het ei en wat zout. Kneed tot een mooi soepel deeg op een bebloemd aanrechtblad. Als het wat teveel plakt, voeg je wat extra bloem toe. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 minuten rusten.

Quiche vulling

 • Begin ondertussen aan de vulling door de sjalotten en de knoflook te snipperen en het spek in blokjes te snijden. Verhit een wokpan en bak hierin het spek (zonder olie) een paar minuten. Voeg dan de sjalot en knoflook toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Rol het deeg uit en bekleed er een quichevorm mee. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en leg hier een stuk bakpapier in. Druk dit goed aan. Doe er nu de bakbonen in en verdeel deze goed over de bodem. Bak de quichebodem 15 minuten met bakbonen en daarna 5 minuten zonder.
 • Klop ondertussen de eieren, crème fraîche, geraspte kaas en verse peterselie in een kom door elkaar. Schep het spek in de quiche, giet het crème fraîche mengsel er overheen en bestrooi met de extra geraspte kaas. Bak de quiche in 20 tot 25 minuten gaar. Kies er eventueel voor om de laatste paar minuten de grill aan te zetten voor een extra gegratineerde korst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.