Kip Tajine met citroen, olijven en amandelen

Kip tajine met citroen en olijven

Wie wel eens in Marokko is geweest kent het gerecht wel. Een heerlijke geurige kip tajine met (ingelegde) citroenen, groene olijven en een mooie stapel couscous. Toen we na de aankoop van ons nieuwe huis een weekje op de grond aten, voelde ik me toch al in Marokkaanse sferen. Daar paste een heerlijke tajine dus goed bij!

Het originele recept van deze traditionele kip tajine hoort met ingelegde citroenen. Dit probeerde ik dus ook, maar dat viel niet zo in de smaak. Met verse citroenen vind ik het in ieder geval tien keer lekkerder. Maar je bent uiteraard vrij om zelf ook eens met ingelegde citroenen te experimenteren!

Ik houd heel erg van de Marokkaanse keuken en vind smaken als kaneel, komijn en kurkuma heerlijk! Welke de basis zijn voor deze heerlijke tajine. Samen met de citroen en de zoutige olijven geven deze ingrediënten mooie smaken aan het gerecht.

Daarnaast zijn gebakken blanke amandelen echt een uitvinding. Toen ik deze voor het eerst probeerde was ik direct om. Daarom gebruik ik deze in veel Marokkaanse recepten of bij (kip)curry’s. De smaak past er namelijk perfect bij! En sowieso vind ik dat noten een gerecht vaak goed afmaken 🙂

Wat ik wel miste in de traditionele versie is een zoetje. Dit vind ik zelf namelijk altijd erg lekker. Daarom koos ik ervoor om wat gedroogde abrikozen fijn te snijden en door de couscous te roeren. Dit maakte het gerecht wat mij betreft helemaal af! Ik serveerde simpele gegrilde groenten (courgette, paprika, ui en tomaat) uit de oven bij deze kip tajine. Heerlijk.

Smakelijk!

Kip Tajine met citroen, olijven en amandelen
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Kip tajine met citroen en olijven

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 8 drumsticks
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 2 el gemalen komijn
  • 1 el kurkuma
  • zout
  • peper
  • 2 kaneelstokjes
  • kippenbouillonblokje
  • 2 citroenen
  • 100 gram groene olijven
  • 400 gram parelcouscous
  • olijfolie
  • flinke handvol blanke amandelen
  • flinke handvol gedroogde abrikozen
  • klontje boter
  • verse koriander

Instructies

  • Maak met een scherp mes inkepingen in de drumsticks. Meng de drumsticks vervolgens met wat peper en zout en de kurkuma en komijn. Verhit een laagje zonnebloemolie in de tajine en bak hier de drumsticks in totdat deze mooi rondom bruin zijn en je keuken heerlijk ruikt. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en voeg deze toe aan de kip. Schil de gember en rasp deze er ook bij. Bak alles nog een minuutje mee.
  • Voeg de kaneelstokjes, kippenbouillonblok en water (totdat er een klein laagje in de tajine staat) en roer alles goed door elkaar. Snijd de citroenen in partjes en voeg deze samen met de olijven toe. Laat dit zo'n 30 tot 45 minuten stoven met het deksel op de tajine.
  • Maak ondertussen de parelcouscous klaar volgens de verpakking. Bak de amandelen in een klein scheutje olijfolie in een koekenpan totdat ze rondom lichtbruin zijn. Snijd de abrikozen in stukjes en roer deze samen met een klontje boter door de couscous. Strooi wat verse koriander over de tajine en serveer met de couscous. Lekker met gegrilde groenten uit de oven.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.